Luonnon yhteys nuorten mielenterveyteen : ammattihenkilökunnan näkemys - Lankinen, Vilja (My University, 2021)
Luonnon on kuvattu olevan positiivisesti yhteydessä mielenterveyteen. Jo lyhyessä ajassa stressin tunne vähenee, ahdistus lievittyy ja tarkkaavaisuus lisääntyy. Aihe kiinnostaa tutkijoita yhä enemmän ja uusia luontoon liittyviä interventioita kehitetään ja testataan. Kuitenkin nuoria käsitteleviä tutkimuksia on julkaistu vähän. Tämän tutkimuksen tarkoituksen on selvittää 12–17-vuotiaiden nuorten kanssa työskentelevien ammattihenkilöiden näkemystä luonnon yhteydestä nuorten mielenterveyteen. Tavoitteena on tuottaa tietoa nuorten parissa tehtävän työn tueksi. Tutkimusmetodina oli laadullinen tutkimus, jossa aineisto kerättiin puolistrukturoituina yksilöhaastatteluina eri puolilta Suomea. Haastatteluihin osallistui nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia (N=14) sairaaloista, lastensuojelulaitoksista ja kolmannelta sektorilta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Nuorten luontoyhteyden tukemiseksi ammattihenkilökunta osaa tunnistaa nuoren tarpeita, luoda turvallisuuden tunnetta ja osaa motivoida nuorta. Ammattihenkilö tunnistaa sisäisiä ja ulkoisia haasteita ja hyödyntää erilaisia luonnossa tapahtuvia menetelmiä. Nuorten hyvinvoinnissa havaittavat muutokset olivat kognitiivisia ja emotionaalisia sekä minäkäsitykseen ja itsetuntoon liittyviä. Sosiaaliset taidot kehittyivät ikätovereiden ja ammattihenkilöiden välisissä suhteissa. Hyvinvointikokemuksen jatkumiseen arkielämässä liittyi luontokokemuksen kesto ja taso sekä kokemuksen säännöllisyys. Luonnon positiivinen yhteys oli havaittavissa nuorista suoraan tai välillisesti. Nuorten mielenterveyttä tukevaa toimintaa luonnossa olivat hoidolliset menetelmät, seikkailulliset ja liikunnalliset menetelmät sekä muu toiminta. Nuorten mielenterveyttä tukeva luontoympäristö oli vaihtelevaa ja piti sisällään sinisen tai vihreän elementin. Luonto on positiivisesti yhteydessä 12–17-vuotiaiden nuorten mielenterveyteen. Luonnossa oleminen lievittää psyykkisiä oireita, rauhoittaa ja auttaa keskittymään. Luonnossa nuorten on helppo keskustella ammattihenkilökunnan kanssa ja luoda kontaktia toisiin nuoriin. Luontokokemuksen järjestäminen jää usein yksittäisten ammattihenkilöiden varaan eikä resursseja ole riittävästi luontokokemusten järjestämiseksi. Lyhyt aika luonnossa havaittiin riittävän hyvinvointi yhteyden saavuttamiseksi, mutta pidemmän luonnossa vietetyn ajan nähtiin tuottavan suuremman hyödyn. Luontoympäristöjen välillä ei havaittu olevan suurta merkitystä.

There is a positive connection between nature and human mental health. Even a short time spent in natural environment can reduce stress and anxiety. Furthermore, ability to allocate attention becomes easier. The topic gets more attention every year and new articles are published rapidly. Also, new interventions are invented and tested. However, there is only a few studies focusing adolescents aged 12-17-years. The aim of this study is to investigate how professionals who work with adolescents’ have observed the connection between nature and adolescent’s mental health. Purpose of this study is to get more information for adolescent health services. The method used in this study was a qualitative approach. Data were collected in fourteen (N=14) individual interviews from different locations around Finland. Participants, worked in hospitals, child welfare and in third section services. Data were analysed using inductive content analysis. To support adolescents’ connection to nature, professionals try to understand the individual needs of adolescents and create the feeling of being safe. Also, motivation skills are needed when professionals encourage more passive adolescents. Professionals can identify and recognise internal and external challenges and they can utilize different methods suitable in natural environment. Professionals observed that there are positive changes in adolescents’ cognitive, emotional and social behaviour during and after nature experience. Also, professionals observed improvement in adolescent’s self-esteem. The duration of positive connection after the nature experience was dependant on the experiences level and quality. The positive connection can be direct or indirect. Activity in natural environment can involve therapeutic approach, adventurous aspects, movement in green areas or other activity. Areas, that improve adolescent’s mental health, include green or blue elements. There is a positive connection between nature and adolescent’s mental health. Nature can reduce symptoms of mental health problems, tranquilize and helps in allocating attention. In natural environment it is easier to have a meaningful conversation with professional and socialize with peers. To organize a nature experience is dependable of professional’s own motivation and interest. Also, disposable resources are scarce. Even a short time spent in nature can yield positive outcomes. However, professionals prefer longer nature experiences to yield even more stronger benefits for wellbeing and mental health. Professionals observed no differences between natural areas connection to adolescent’s mental health.
Keywords: luonto, kvalitatiivinen, nuoret, hoitohenkilökunta