"–Miks teiän pittää saaha tappaa kaikki." : Olennot inhimillisen ja ei-inhimillisen suhteen kuvaajina Juhani Karilan romaanissa Pienen hauen pyydystys - Uusiperhe, Nadja (My University, 2023)
Pro gradu työssäni käsittelen Juhani Karilan romaanin Pienen hauen pyydystyksen (2019) olentoja ei-inhimillisen ja inhimillisen suhteen kuvaajina. Pienen hauen pyydystys sijoittuu Suomen Lappiin, jossa taruolennot ovat osa paikallisten ihmisten todellisuutta. Työssäni olen hyödyntänyt posthumanistista ja ekokriittistä tutkimusta. Lähestyn tutkimuskohdettani kriittisen eläintutkimuksen näkökulmasta. Tutkin, ketkä romaanin hahmoista saavat äänensä kuuluviin sekä keiden näkökulmasta tarina on kerrottu. Näkökulman lisäksi tutkin laajemmin kerronnan fokalisointia. Työssäni analysoin eri kuvaamisen keinoja sekä ei-inhimillisten olentojen ja ihmishahmojen kommunikoinnin tapaa ja laatua. Pienen hauen pyydystyksessä olentojen nimeäminen on valtarakenteiden tärkeä kuvaaja. Ei-inhimillisiä olentoja kutsutaan romaanissa lajinsa yleisnimillä, kun taas inhimilliset olennot saavat erisnimen. Hauki esiintyy päähenkilön Elinan halun välillisenä kohteena. Langenneen kirouksen takia Elinan on uhrattava joka vuosi lammen viimeinen hauki. Pienen hauen pyydystyksessä hauen yksilöllisyys on häivytetty, ja se näyttäytyy ennemminkin osana suurta lajinsa joukkoa. Vain näkki tunnistaa hauen yksilöllisyyden ja asettuu Elinan tavoitteiden tielle suojelemalla haukea.
Keywords: Juhani Karila, inhimillinen, ei-inhimillinen, ekokritiikki, posthumanismi, maaginen realismi, Lappi, kriittinen eläintutkimus, peikko, hauki