Karkkipuuroa ja käveleviä taloja: ehdotuksia lasten tulevaisuustyöpajatoimintaan museoissa - Björkman John; Halme Roosa; Ilveskorpi Sara; Kiri Henni; Lunabba Heidi; Rehn Mira; Siivonen Katriina; Tiainen Kristiina (Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus, 2026)
Tulevaisuuksien kuvittelemiseen tarvitaan luovan ja avoimen ajattelun lisäksi myös tietoa menneestä. Siksi museot ovat erityisen hyviä paikkoja tulevaisuuksien pohtimiseen. Sagalundin museon ja lastenkulttuurikeskuksen hankkeessa 2022–2023 kehitettiin museoille tulevaisuustyöpaja – menetelmiä lasten kuulemiseen. Hankkeen aikana järjestettiin neljä pilottityöpajaa, joissa erilaiset lapsiryhmät tutkivat ensin menneisyysnäkymiä museopedagogin johdattelemina, minkä jälkeen he pääsivät kuvittelemaan ja tekemään näkyväksi omia tulevaisuusajatuksiaan taidekasvattajan seurassa. Työpajapäivien ideana oli avartaa ajattelua siitä, millaiset asiat ovat vaikuttaneet nykyhetkeen ja toisaalta minkä tunnistamme nyt vaikuttavan tulevaan. Tässä oppaassa esitellään pilottityöpajojen kokemusten pohjalta työstetyt versiot kustakin ohjelmasta sekä tekijöiden pohdintoja työskentelystä.