Kestävä kehitys ja yksityissijoittaminen - Pekuri, Aarne (My University, 2024)
Kestävä kehitys vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme jatkuvasti. Se näkyy esimerkiksi ihmisten kulutuskäyttäytymisessä ja sijoituspäätöksissä, jotka voivat jopa tukea kestävää kehitystä. Samalla työpaikat ja organisaatiot toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaan vaihtelevasti, joko tiedostamatta tai tietoisesti. Kestävän kehityksen näkökulmat yksityissijoittamisessa ovat monimutkaisia ja niiden ymmärtämiseen tarvitaan osaamista ja tietoa. Kestävä sijoittaminen on viime vuosina yleistynyt ja tulee yleistymään huomattavasti tulevaisuudessakin, joten yksityissijoittajan on tärkeää olla tietoinen sen piirteistä ja ominaisuuksista. Tämä tutkielma pyrkii perehtymään siihen, miten kestävä kehitys ja yksityissijoittaminen ovat vuorovaikutuksissa toisiensa kanssa ja miten yksityissijoittaja voi toimia kestävän kehityksen mukaisesti sijoituksissaan. Tutkielman päätehtävä on siis avata lukijalle se, miten kestävän kehityksen pohjainen sijoittaminen toimii ja miten erilaisia sijoitustapoja, sijoitusinstrumentteja, sijoitusvaihtoehtoja ja sijoitusstrategioita käyttäen hyväksi yksityissijoittaja mahdollisesti saa positiivisia lopputuloksia hyödyntäen kestävää kehitystä sijoituksissaan. Tutkielman keskeiset tulokset näyttävät, että kestävän kehityksen pohjaisesta sijoittamisesta on löydettävissä huomattavasti informaatiota. Kyseinen informaatio voi kuitenkin olla yksityissijoittajalle vaikeasti tulkittavaa johtuen termien epäselvyyksistä ja siitä, miten organisaatioilla on erilaisia käytäntöjä ilmoittaa kestävän kehityksen pohjaista dataa. Kyseiseen informaatio ongelmaan on kuitenkin tulossa mahdollisesti ratkaisu EU:n CSRD-direktiivin takia, joka pakottaa monet organisaatiot informoimaan kestävän kehityksen asioista EU:n standardien mukaan. Informaation lisäksi yksityissijoittajalle on tullut lähiaikoina entistä enemmän kestävän kehityksen mukaisia sijoitusinstrumentteja, sijoitusstrategioita ja palveluita, joita hän voi käyttää kestävän kehityksen pohjaisessa sijoittamisessa. Kyseiset kestävän kehityksen pohjaiset sijoitustoiminnat mahdollistavat yksityissijoittajalle pienempää riskiä, mutta samalla sijoituksien kustannukset voivat olla hieman korkeammat verrattuna perinteiseen sijoittamiseen. Kyseisiä tietoja analysoimalla tutkielma päätyy tulokseen, että yksityissijoittaja voi hyötyä käyttäessään kestävää kehitystä pohjana sijoitustoiminnassaan. Yksityissijoittajan näkökulmasta kestävä kehityksen mukainen sijoittaminen voi olla yhtä kannattavaa tai jopa kannattavampaa verrattuna perinteiseen sijoittamiseen, mutta lopullinen päätös sijoitustavasta riippuu yksityissijoittajan henkilökohtaisista tavoitteista ja arvoista.
Keywords: kestävä kehitys, yksityissijoittaminen, CSRD, sijoittaminen, ESG, sijoitusmarkkinat, vastuullisuus, eettisyys, kestävä sijoittaminen