Autonomisten laivojen kaskovakuuttaminen Suomessa - Parbo, Lilli (My University, 2019)
Tutkielma käsittelee autonomisten laivojen kaskovakuuttamista Suomessa. Autonomisella laivalla tässä tutkielmassa tarkoitetaan miehittämätöntä alusta, jonka kulkeminen on täysin automatisoitu. Autonominen alus kulkee ja tekee itsenäisiä päätöksiä, erilaisten teknologisten välineiden ja algoritmien avulla, jolloin alus on merellä liikkuessaan riip-pumaton ihmisten toiminnasta. Periaatteessa teknologia autonomisten laivojen rakentamiseen on jo olemassa, mutta oikeudellinen tutkimus niiden osalta on vielä puutteellista. Lisäksi autonomisten laivojen käyttöönotto edellyttää, että niitä voidaan riittävin edellytyksin vakuuttaa. Tämän vuoksi tutkielman aihe on hyvin ajankohtainen ja tärkeä. Tutkielmassa arvioidaan pääasiassa Pohjoismaisia Merivakuutusehtoja ja erilaisia säännöksiä autonomisten laivojen näkökulmasta sekä tarkastellaan Englannin vastaavia sääntöjä. Tutkielmassa analysoidaan, minkä sisältöisä nykyiset kaskovakuutusehdot ovat ja miten nykyiset vakuutusehdot soveltuvat autonomisiin laivoihin. Kaskovakuutuksen so-veltuminen autonomisiin aluksiin on tärkeää, koska kaskovakuutuksella vakuutetaan nimenomaisesti itse laiva ja sen sisältämät varusteet tiettyjen vahinkotapahtumien varalta. Kaskovakuutus kattaa pääsääntöisesti vahinkotapahtumat, jotka ovat aiheutuneet erilaisista merivaaroista ja yhteentörmäystilanteista. Toisaalta kaskovakuutuksen ulkopuolelle on nimenomaisesti suljettu tiettyjä riskejä ja vaaroja, joiden tapahtuessa vakuutetulla ei ole oikeutta vakuutuskorvaukseen. Lisäksi vakuutuksenottajalle on asetettu tiettyjä velvollisuuksia ja, mikäli näitä velvollisuuksia rikotaan, on vakuutuksenantajalla mahdollisuus evätä vakuutuskorvaus, vaikka vahinko olisi aiheutunut kaskovakuutuksella vakuu-tetusta vahinkotapahtumasta. Tutkielmassa arvioidaan autonomisen laivan soveltumista näihin kaikkiin tilanteisiin. Tutkielmassa todetaan, että nykyiset Pohjoismaiset kaskovakuutusehdot soveltuvat pääasiallisesti autonomisiin aluksiin, koska ne ovat luonteeltaan kaikenvaravakuutuksia eli ehtojen mukaan korvattavaksi tulevat kaikki vahinkotapahtumat lukuun ottamatta nimenomaisesi vakuutuksen ulkopuolelle suljettuja vaaroja ja vahinkotapahtumia. Keskeisimmät ongelmat liittyvät vahinkojen minimoimisvelvollisuuteen, rakenne- ja materiaalivikojen jokseenkin vaikeaselkoiseen määritelmään, tahallisen toiminnan arviointiin sekä erilaisiin kyberriskeihin sekä hakkerointeihin. Yleisesti kaskovakuutuksen ehtoja tulisi selkeyttää ja yhtenäistää, jotta niitä voidaan soveltaa myös autonomisiin aluksiin. Lisäksi on selvää, että vielä monia uusia kysymyksiä tulee esille, kun autonomisia laivoja tutkitaan lisää, joten tarve lisätutkimukselle on ilmeinen.
Keywords: autonomiset laivat, autonomia, kaskovakuutus, merivakuutus, vakuutusoikeus, merenkulku, Pohjoismaiset Merivakuutusehdot