Ketamiini ja kallonsisäinen paine : todellinen ongelma vai paljon melua tyhjästä - Långsjö Jaakko; Takala Riikka; Junttila Eija; Randell Tarja; Luostarinen Teemu; Tanskanen Päivi; Kalliomäki Jari; Kuitunen Anne; Bendel Stepani (Finland, 2022)
Ketamiinin käyttö ensihoidossa on lisääntynyt, sillä se ei lamaa hengitystä eikä verenkiertoa. Ketamiini saattaa kuitenkin nostaa kallonsisäistä painetta. Onko ketamiini turvallinen lääke ensihoidossa aivotapahtumapotilaita hoidettaessa? Kannattaako teho-osastolla aivotapahtumapotilaita lääkitä ketamiinilla?