Sidosryhmien vaatimusten huomiointi strategisissa investointipäätöksissä : Case-tutkimus suomalaisessa pörssiyhtiössä - Koskinen, Noora (My University, 2023)
Strategiset investoinnit ovat tärkeitä yrityksille, mutta päätöksenteko niihin liittyen on monimutkaista. Samalla yritykset kohtaavat erilaisia odotuksia ja vaatimuksia eri sidosryhmiltä, kuten asiakkailta ja sijoittajilta, joista osa liittyy yrityksen vastuullisuuteen. Sidosryhmien vaatimukset voidaan nähdä yhtenä vaikuttavana tekijänä myös strategisissa päätöksissä. Sidosryhmäteorian mukaan yritysten kannattaisi pitkän aikavälin suoriutumisen kannalta huomioida sidosryhmiä osakkeenomistajia laajemmin. Sidosryhmäteorian mukaisen ideaalin toteuttaminen on kuitenkin haasteellista erilaisten sidosryhmäodotusten vuoksi. Tutkimusta liittyen eri sidosryhmien vaatimusten huomioimiseen strategisissa investointipäätöksissä on kuitenkin edelleen varsin vähän tarjolla. Siten tämän tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten sidosryhmien vaatimukset osana ei-taloudellisia tekijöitä vaikuttavat käytännön tasolla päätöksiin strategisista investoinneista. Tutkimus toteutetaan case-tutkimuksena suomalaisessa pörssiyhtiössä. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostamiseksi tarkastellaan organisatorisen päätöksenteon teoriaa sekä havainnollistetaan strategisiin investointeihin liittyvän päätöksenteon lainalaisuuksia taloudellisen ja ei-taloudellisen informaation arvioinnin kautta. Keskeisenä osana tutkimusta perehdytään sidosryhmien vaatimuksiin, sidosryhmäajatteluun ja vastuullisuuden ymmärtämiseen sidosryhmäteorian keinoin. Tutkimuksen perusteella huomataan, että vastuullisuuden ollessa yrityksen strategian ytimessä, huomioidaan vastuullisuuteen kytkeytyviä sidosryhmiä osakkeenomistajien lisäksi. Ylipäätään strategisen investointipäätöksenteon yhteydessä havaitaan huomioitavien sidosryhmien kirjo laajaksi. Päätöksenteossa tunnistetaan tällöin strategisten investointien yhteydessä keskeisimmiksi tekijöiksi seuraavat kolme näkökulmaa: taloudellinen kannattavuus, strateginen yhteensopivuus ja vastuullisuus. Osakkeenomistajien, lainsäätäjien, asiakkaiden, ympäristön sekä henkilöstön vaatimusten nähdään vaikuttavan strategisen investointipäätöksenteon prosessiin monella tavalla. Tämän tutkimuksen perusteella yrityskentällä ei nähdä käytännön tasolla erityisemmin tarvetta uusille taloudellista ja ei-taloudellista näkökulmaa yhdistäville arviointimenetelmille, joita aiemmassa tutkimuksessa on peräänkuulutettu. Strategisten investointien arvioinnissa ei-taloudellisten tekijöiden ja siten sidosryhmävaatimusten osalta käytetään eri tyyppisiä informaation tarkastelua helpottavia työkaluja, kuten riski- ja skenaarioanalyysejä, mutta merkittävinä voidaan nähdä myös väliarvioinnit investointiprosessissa. Lisäksi investointiehdotuksen kokonaisvaltainen paketti nähdään tapana yhdistää taloudellista ja ei-taloudellista tietoa. Arviointimenetelmien käytön yhteydessä painotetaan kokonaisuuksien tulkinnan ja ammattitaidon roolia. Tässä tutkimuksessa huomattiin lisäksi, että vastuullisuuden ollessa yrityksen strategian ytimessä, vastuullisuuteen kytkeytyviä sidosryhmiä huomioidaan toiminnan kautta. Motiivit sidosryhmien laajempaan huomiointiin eivät kuitenkaan tutkimuksen perusteella ole yksiselitteisiä, sillä taloudellinen kannattavuus näyttäytyy edelleen merkittävänä toiminnan ajurina strategisten investointien yhteydessä. Siten motiivi vastuulliseen toimintaan ei välttämättä ole sidosryhmäajattelun mukaisen ideaalin toteuttaminen, vaan ainakin osittain myös oman ja omistajaedun tavoittelu. Tästä huolimatta vastuullisuuden ollessa toiminnan ytimessä näyttävät erityisesti vastuullisuuteen kytkeytyvät sidosryhmät saavan laajemmin huomiota investointiprosessissa, mikä ilmentää siltä osin sidosryhmäteorian mukaisia periaatteita.
Keywords: strategiset investoinnit, päätöksenteko, sidosryhmä, ei-taloudelliset arviointimenetelmät, investointilaskelmat