”Saaristoon voi tulla muulloinkin kuin kesällä” : Kulttuurinen ja ekologinen kestävyys Turun saariston matkailun kehittämisessä - Haapalehto, Karoliina (My University, 2021)
Tutkielmassani tarkastelen Turun saariston matkailua kestävän kehityksen näkökulmasta. Pyrin selvittämään, onko saariston matkailua mahdollista kehittää kulttuurisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Tutkin saariston matkailun vaikutuksia paikallisiin ihmisiin huomioiden eri toimialojen, paikallisyhteisöjen sekä asukkaiden roolin vastuullisessa matkailutoiminnassa. Tuon myös esille niitä vetovoimatekijöitä, joita matkailijat hakevat Turun saaristosta. Pohdin samalla sitä, miten tästä kokemuksesta saisi tehtyä paremman kaikille osapuolille. Työni tutkimusaineistona toimivat loppukesästä vuonna 2020 Turun saariston alueella asuvien henkilöiden kanssa tekemäni teemahaastattelut. Yhteensä kahdeksan saaristolaisen haastattelun lisäksi tein asiantuntijahaastattelun Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Niina Aitamurron kanssa, jossa tarkoituksena oli saada vastaus tämän hetken matkailun suunnitelmiin Paraisten saaristokaupungin alueella. Käytän metodina tutkimusaineistoni analysointiin kulttuurianalyysiä, jonka avulla pystyn tarkastelemaan haastattelemieni saaristolaisten kokemuksia, tietoja ja arvoja. Tutkimustulokseni osoittavat, että matkailun määrällinen kasvattaminen kestävästi Turun saaristossa on mahdollista, mutta se vaatii monen eri sidosryhmän huomioimista. Näiden sidosryhmien lisäksi on kuitenkin syytä etsiä muitakin keinoja matkailun kestävyyden parantamiseen, kuten esimerkiksi matkailun tasaamista kaikille vuodenajoille. Sesongin ulkopuolisen matkailun lisääminen ei kuitenkaan ole helppo tai nopea toimenpide, vaan se vaatii muutosta niin matkailijoiden kulutuskäyttäytymisessä kuin palvelutarjonnassakin. Teen pro graduni Turun kaupungille, jossa tilaajana toimii Turun kaupungin konsernihallinnon johdon tuki/kansainväliset asiat ja vetovoiman vastuualue. Pro graduani tullaan hyödyntämään erityisesti vastuullista saaristomatkailua kehittäessä.
Keywords: Matkailu, turismi, saaristomatkailu, saaristo, kestävyys, vastuullisuus, kulttuurianalyysi, kulttuurimatkailu, kaupunkikehitys, haastattelu