Uusia menetelmiä kiinteäkojehoidossa - Kallio, Vilma (My University, 2019)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on perehtyä kiinteäkojehoidossa käytettäviin uusiin menetelmiin. Kirjallisuuskatsauksen alussa käsitellään oikomishoidon biologisia perusteita ja tämän pohjalta hampaiden siirtämiseen liittyviä rajoitteita sekä kiinteäkojehoidon perusteita. Sen lisäksi käsitellään kiinteäkojehoidossa käytettäviä uusia menetelmiä kuten CAD/CAM-tekniikkaa, hampaiden siirtymisnopeuteen vaikuttavia tekniikoita, brakettien epäsuoraa sidostustekniikkaa sekä labiaali- ja linguaalitekniikkaa. Nämä menetelmät pyrkivät joko helpottamaan tai vähentämään oikojan työtä, nopeuttamaan hoitoa tai lisäämään potilasmukavuutta. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää, miten uudet menetelmät auttavat kiinteäkojehoidon toteutusta. Aineisto perustuu ortodontian oppikirjaan, aiheeseen liittyviin artikkeleihin sekä käyttäjien Internet-portaaleihin. CAD/CAM-tekniikasta voi olla hyötyä oikomishoidossa jäljentämisessä, suunnittelussa ja kojeiden valmistuksessa. Jäljentämisen ja suunnittelun nopeudessa ja tarkkuudessa ei ole merkittävää eroa digitaalisten ja perinteisten tekniikoiden välillä. Kalliin hinnan takia se tuskin täysin korvaa aikaisempia menetelmiä. Tekniikoilla, joiden tarkoituksena on nopeuttaa oikomishoitoa, ei nykytiedon mukaan ole merkittävää vaikutusta hampaiden siirtymisnopeuteen. Uudet menetelmät saattavat helpottaa oikojan työtä, mutta eivät sinänsä vähennä oikojan työmäärää.