Jouluiloa huono-osaisten perheiden lapsille : Auttajien tekemät auttamisen valinnat Jouluapua -yhteisössä - Kivimäki, Kati (My University, 2022)
Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa pääasiallisesti yhteiskunta vastaa huono-osaisista, mutta hyväntekeväisyyden kaltaiselle kansalaistoiminnalle on paikkansa hyvinvoinnin tarjoamisessa. Kansalaistoiminnassa ja auttamisessa ylipäänsä ihmisillä on mahdollisuus päättää annettavasta avusta ja sen kohderyhmästä. Yhteiskunnassa tarjottavaan apuun linkittyy ansaitsevuuskäsityksiä eri huono-osaisten ihmisryhmien avun saamisen oikeutuksesta, jonka lisäksi auttaminen on yksilöllisiin periaatteisiin liittyviä valintoja. Tässä tutkielmassa auttamiseen liittyvät valinnat sijoittuvat joulun kontekstiin, joka on tunnettua hyvän tekemisen ja toisaalta eriarvoisuuden korostumisen aikaa. Tutkielmassa auttajien valintoja tarkastellaan auttamisessa Jouluapua -yhteisön kautta, jossa auttajat valitsevat saamiensa tietojen perusteella autettavan perheen ja antavat apua perheen esittämien toiveiden pohjalta. Tarkastelu kohdistuu ensinnäkin autettavan perheen valitsemisen perusteisiin. Toiseksi tarkastelu kohdistuu annettavaan apuun ja sitä koskeviin auttajien kuvauksiin. Tutkielman aineisto koostuu Jouluapua -yhteisön auttajilta kerätyistä kirjoitelmista, joita oli yhteensä 59 kappaletta. Laadullisen aineiston analyysiin käytettiin sisällönanalyysia, jonka pohjalta muodostettiin tutkimuskysymyksiä mukaileva teemoittelu. Teemoittelun rakentavat yläkäsitteet ovat autettavan perheen valinnan osalta ansaitsevuustulkinta ja kiinnostavuuden tulkinta sekä avun antamisen tyypin osalta jouluilon tuottaminen ja auttamisen valta-asetelma. Jouluapua -yhteisössä autettavan perheen valitseminen on pääasiassa tietynlaisten perheiden suosimista. Perheen valintaan liittyy elämäntilanteisiin ja perhetekijöihin yhdistyviä ansaitsevuustulkintoja, mutta yhtälailla valinta perustetaan auttajassa heräävään kiinnostukseen perhettä kohtaan tai käytännöllisesti fyysiseen etäisyyteen. Avun antamisessa auttajat pyrkivät lapselle mieluisten lahjojen antamiseen toiveen toteuttamisella tai lahjakortilla. Perheiden toiveiden täyttämistä saatetaan täydentää jouluisilla yllätyksillä. Annettava apu rajataan kuitenkin auttajan näkökulmasta kohtuulliseksi hinnan ja tuotekategorian osalta. Apu voi olla myös oman perheen käytetyn tavaran antamista. Jouluapua -yhteisössä auttaminen kuvastuu aitona haluna tukea huono-osaisten perheiden joulun viettoa materiaalisesti. Valintoja tehdään perheiden avuntarpeita ja toiveita arvostaen, vaikka myös ulossulkevia valintoja tehdään. Valintojen keskiössä on joulun tulkitseminen lapsille tarkoitettuna juhlana.
Keywords: ansaitsevuus, auttaminen, huono-osaisuus, hyvinvointivaltio, joulu