Luova tanssi ja lapsen sosioemotionaalinen kehitys : Luovan tanssin hyödyt alle kouluikäisen lapsen kehityksen tukena varhaiskasvatuksen pedagogisessa toiminnassa - Brusila, Annamaria (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen, miten luova tanssi voi tukea alle kouluikäisen lapsen sosioemotionaalista kehitystä varhaiskasvatuksessa ja miten tätä tietoa voidaan käyttää osana pedagogisesti suunniteltua toimintaa. Tutkimus on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja aineisto koostuu vertaisarvioiduista artikkeleista. Artikkelit käsittelevät luovan tanssin vaikutuksia tunteiden ja itsesäätelyn, kehotietoisuuden ja minäkuvan sekä sosiaalisten taitojen näkökulmista. Tulosten perusteella luova tanssi mahdollistaa lapselle luonnollisen tavan harjoitella tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja säätelyä kehollisen toiminnan kautta. Keholliset kokemukset vahvistavat lapsen itsetuntemusta ja myönteistä minäkuvaa. Luova tanssi mahdollistaa onnistumisen kokemuksia ja antaa mahdollisuuden ilmaisuun ilman suorituspaineita. Samalla luova tanssi edistää vuorovaikutustaitoja, empatiaa ja kokemusta ryhmään kuulumisesta. Yhteinen liike tukee lasten keskinäisiä kohtaamisia ja luo tilaa sanattomalle ilmaisulle ja tämä hyödyttää myös monikielisiä lapsia varhaiskasvatusryhmässä. Tulokset ovat yhdenmukaisia valtakunnallisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (OPH, 2022) olevien tavoitteiden sekä Lev Vygotskyn ja John Deweyn oppimiskäsitysten kanssa, jotka korostavat vuorovaikutusta, kokemuksellisuutta ja kehollista oppimista. Tulokset ovat yhdenmukaisia myös Rudolf Labanin näkemysten kanssa siitä, että tanssi kuuluu kaikille, ei ole oikeaa tai väärää tapaa tanssia. Vaikka luovan tanssin vaikutukset ovat tutkimusten mukaan selvästi myönteisiä, luovaa tanssia hyödynnetään varhaiskasvatuksessa kuitenkin vielä vähän. Kirjallisuuskatsaus osoittaa, että luovalla tanssilla olisi erittäin hyvät mahdollisuudet toimia menetelmänä, joka tukee lapsiryhmän sosioemotionaalista hyvinvointia sekä vuorovaikutusta varhaiskasvatusympäristössä.
Keywords: luova tanssi; varhaiskasvatus; sosioemotionaalinen kehitys; kehotietoisuus