Juoskaa, täältä tulee ilmastonmuutos! : Naton, IOM:n ja Maailmanpankin kehystämä kuva ilmastosiirtolaisuudesta 2020-luvun alussa - Kangas, Oona (My University, 2026)
Miljardit ihmiset ympäri maailman asuvat ilmastonmuutokselle haavoittuvilla alueilla. Tutkielmani avaa, miten International Organization for Migration (IOM), Maailmanpankki ja Nato kehystävät kuvaa ilmastosiirtolaisuudesta ja rakenteista sen ympärillä. Tutkimus rajautuu vuosiin 2020–2024. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan turvallisuusulottuvuuksia näiden rakenteiden ympärillä. Työn alkuperäisaineisto koostuu IOM:n, Maailmanpankin ja Naton dokumenteista ja raporteista. Aineistoissa käsitellään ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia, ilmastosiirtolaisuutta sekä laajemmin muuttoliikkeitä. Tutkimuksen metodologisena pohjana toimii kehysanalyysi. Analyysin pohjalta aineistosta on havaittu kolme toistuvaa pääkehystä, jotka ovat sään ääri-ilmiöt ja luonnonkatastrofit, maatalous ja ruokaturva sekä merenpinnan nouseminen ja vesivarat. Näiden kolmen pääkehyksen kautta tutkielmassa analysoidaan, millaisia rakenteita ilmastosiirtolaisuuteen on tulkittu liittyvän. Tutkielmassa tehtyjen keskeisimpien havaintojen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ajavat muuttoliikettä nopeiden ja hitaiden ajurien kautta. Sään ääri-ilmiöt ja luonnonkatastrofit voivat johtaa nopeisiin siirtymiin, kun taas nousevat lämpötilat ja kuivuus puolestaan vaikuttavat hitaammin muuttoliikkeen syntymiseen. Tulokset osoittavat myös, että ilmastonmuutoksen vaikutukset korostuvat kaupungeissa ja niihin suuntautuvassa muuttoliikkeessä. Kaupungit ovat sekä muuttoliikkeiden kohde että ilmastonmuutokselle altis ympäristö. Lisäksi tutkielmassa tuodaan esiin ilmastonmuutoksen vaikutusten epätasaisen jakautumisen sukupuolen näkökulmasta. Tulosten perusteella huomionarvoista on erityisesti se, miten ilmastonmuutoksen vaikutukset lisäävät naisten ja miesten välistä eriarvoisuutta esimerkiksi turvallisuuden ja toimeentulon osalta. Ilmastosiirtolaisuus ei IOM:n, Maailmanpankin ja Naton tulkintojen mukaan ole yksittäinen ilmiö, vaan se on monitasoinen prosessi, joka vaikuttaa miljardeihin ihmisiin. Sen ymmärtäminen edellyttää ympäristö-, talous-, turvallisuus- sekä poliittisten tekijöiden tarkastelua globaalissa mittakaavassa. Toimijoiden kehystämät kuvat edustavat niiden institutionaalisia rooleja ja samalla ne voidaan nähdä kannanottoina nykyiseen maailmantilanteeseen.
Keywords: ilmastosiirtolaisuus; ilmastonmuutos; Nato; Maailmanpankki; IOM; sääilmiöt; maatalous; ruokaturva; vesipula; sukupuoli; väkivalta; kuumuus