Mobiilisovelluksen opetuskäytön yhteys kahdeksasluokkalaisten fyysiseen aktiivisuuteen koulupäivän aikana - Kimmo Koivisto; Jouni Kallio; Janne Kulmala; Harto Hakonen; Tuija Tammelin; Pasi Koski (Liikuntatieteellinen seura ry, 2022)
Vain pieni osa maamme kahdeksasluokkalaisista saavuttaa tunnin päivittäisen liikuntasuosituksen. Arkipäivinä suurin osa paikallaanolosta kertyy koulussa vietettynä aikana. Tässä tutkimuksessa selvitettiin ActionTrack mobiilisovelluksella ulkona annetun opetuksen yhteydet oppilaiden fyysiseen aktiivisuuteen koulupäivän aikana. Tutkimukseen osallistui kaksi kahdeksatta luokkaa, jotka käyttivät mobiilisovellusta ulkona seitsemän kuukauden ajan kahdesta kolmeen kertaan viikossa teoreettisten oppiaineiden tunnilla. Fyysinen aktiivisuus mitattiin ActiGraph kiihtyvyysmittarein. Liikemittauksiin osallistui 28 oppilasta ja heidän koulupäivän aikaista fyysistä aktiivisuutta kuvattiin paikallaanolon, vähintään reippaan liikunnan ja askelten määrinä. Koulupäivien fyysistä aktiivisuutta verrattiin mobiilisovelluksella opetusta sisältäneinä koulupäivinä (mobiilituntipäivä) ja muina koulupäivinä. Muut koulupäivät luokiteltiin 1) tavanomaiseksi päiväksi, jolloin ei ollut mobiili- eikä liikuntatuntia, 2) liikuntatuntipäiväksi, jolloin ei ollut mobiilituntia, mutta oli liikuntatunti ja 3) mobiili- & liikuntatuntipäiväksi, jolloin oli mobiili- ja liikuntatunti. Fyysisen aktiivisuuden erot mobiilituntipäivien ja muiden koulupäivien välillä analysoitiin toistettujen mittausten t-testillä. Mobiilitunnin sisältäneiden koulupäivien aikana oppilaat liikkuivat enemmän ja olivat vähemmän paikallaan kuin tavanomaisina päivinä. Reipasta liikuntaa oli keskimäärin noin yhdeksän minuuttia enemmän ja paikallaan oltiin keskimäärin noin 22 minuuttia vähemmän seitsemän tunnin koulupäivän aikana. Lisääntynyt koulupäivän aikainen reippaan liikunnan määrä vastasi noin 20 prosenttia oppilaiden koko päivän aikaisesta reippaan liikunnan määrästä ennen mobiilisovelluksen käyttöä. Mobiili- & liikuntatuntipäivinä oppilaat liikkuivat enemmän kuin mobiilituntipäivinä. Johtopäätös on, että ulkona ActionTrackin kaltaisilla mobiilisovelluksilla opettaen voidaan lisätä oppilaiden liikuntaa tavanomaisiin koulupäiviin.
Only a fraction of Finnish adolescents fulfill one-hour daily recommendations  for physical activity (PA). On weekdays, most  of the sedentary time accumulates during school-hours. In this  study, we investigated how the use of ActionTrack mobile application  for outdoor teaching is associated with the school day PA  in eighth grade pupils.
The intervention participants were pupils off two 8th grade  classes. They used a mobile application in academic classes two  to three times a week for seven months. The pupils’ PA was  measured with ActiGraph accelerometers. In total, 28 students  participated in the accelerometer measurements. Their school  day PA was expressed as sedentary-time (ST), moderate-tovigorous  PA (MVPA) and steps. The PA of school days including  a mobile application class was compared with other school  days. Other school days were classified as 1) regular days, without  a mobile application class or a physical education (PE) class,  2) PE -day, that included PE, without a mobile application class,  and 3) mobile & PE -day, including both a mobile application  class and a PE class. The differences in PA between days including  a mobile application class and other days were analysed with  repeated measures t-test.
Compared with regular days, the pupils had more PA and less  ST on days that included a mobile application class. During a  seven hours school day there was an average nine minutes increase  in MVPA and an average 22 minutes decrease in ST. The  increase in MVPA during a school day was comparable to around  20 percent of the pupils’ total daily amount of MVPA before the  use of the mobile application. During mobile & PE -days the  students had more PA than during days including a mobile application  class.
In conclusion, the use of the ActionTrack application and similar applications in outdoor teaching can increase the pupils PA compared with regular school days.