MALDI-TOF-massaspektrometria mikrobitunnistuksessa: oikotie parempaan asumisterveysdiagnostiikkaan? - Pessi Anna-Mari; Kankaanpää Santeri; Harju Inka; Eerola Erkki; Saarto Annika; Hakanen Antti (Finland, 2022)
MALDI-TOF massaspektrometrialla voidaan luokitella ja tunnistaa mikro-organismeja niiden proteiiniprofiilin mukaan. Tämä kustannustehokas ja nopea menetelmä on otettu laajasti käyttöön mikrobiologisessa analytiikassa. Artikkelissa kuvataan aloitettua selvitystyötä menetelmän hyödynnettävyydestä asumisterveystutkimuksissa. Esikokeissa menetelmää testattiin 10 Aspergillus-kannalla sekä 50 asumisterveysnäytteistä eristetyllä aktinomykeettikannalla. Aspergillus-lajien tunnistus onnistui tyydyttävästi. Aktinomykeetit tunnistettiin käytetyn tietokannan suppeuden vuoksi pääosin vain sukutasolle. Menetelmän käyttöönotto edellyttäisi MALDI-TOF MS kirjastotietokantojen laajentamista DNA-sekvensoinnilla tunnistetuilla ympäristömikrobikannoilla
Sisäilmastoseminaari 2019