Climate Litigation and Shareholder Activism in Finland and the United Kingdom : A Comparative Analysis of Corporate Law Regulation on Derivative claims: Exploring the Contrasting Approaches Regarding Access to Court - Repo, Laura (My University, 2025)
This thesis explores the evolving role of shareholder activism in contemporary corporate governance, particularly focusing on climate-related issues. Traditionally, shareholder activism has been associated with financial concerns, but it now increasingly encompasses environmental responsibilities. This study examines the legal frameworks in the UK and Finland to understand how these systems support or hinder shareholder activism in advocating for climate action. The research aims to identify and compare the provisions within the UK Companies Act 2006 and the Finnish Limited Liability Company Act that enable shareholders to bring derivative claims against company management. By employing a comparative approach, the study seeks to highlight the legislative qualities that effectively promote climate-related corporate responsibility and those that do not. The comparative framework with exactly the UK and Finland offers two contrasting approaches that significantly contribute to this thesis. Exploring the UK derivative claim framework provides insightful remarks on the broader emphasis of minority shareholder protection. Reviewing the framework of Finland, representing the civil law tradition and a less flexible approach, supports to build an intriguing discussion on how the possible limitations of the stricter framework could be approached by adapting principles from the more allowing UK framework. Previous studies have addressed shareholder activism and its broader implications, but none have specifically focused on the legal provisions supporting derivative claims. This research aims to fill that gap by analysing the mechanisms that allow shareholders to influence corporate decisions on climate issues through legal action. Using a combination of functional method and legal transplantation, the study will interpret relevant legal literature, case law, and international standards. The expected outcome is to demonstrate that shareholder activism for climate action is more feasible in the UK than in Finland, and to argue that a derivative claim is not the right way to engage in climate activism. The legislator should regulate pollution more effectively and companies should also reduce emissions themselves.

Tämä ON-työ tarkastelee osakkeenomistaja-aktivismin kasvavaa roolia nykyaikaisessa yrityshallinnossa erityisesti ilmastokysymysten näkökulmasta. Perinteisesti osakkeenomistaja- aktivismi on liitetty taloudellisiin kysymyksiin, mutta nykyisin se kattaa yhä enemmän myös ympäristövastuun tavoittelun. Tutkimus tarkastelee Yhdistyneen kuningaskunnan ja Suomen derivatiivisten kanteiden, toisin sanoen yhtiön hyväksi ajettujen kanteiden, lainsäädäntöä ymmärtääkseen, kuinka nämä järjestelmät tukevat tai estävät osakkeenomistaja-aktivismia ilmastotoimien puolesta. Työ pyrkii tunnistamaan ja vertailemaan Yhdistyneen Kuningaskunnan Companies Act 2006:n ja Suomen osakeyhtiölain säännöksiä, jotka sääntelevät osakkeenomistajien nostamia, niin sanottuja, johdannaiskanteita yhtiön johdon toimia vastaan. Lähestymällä aihetta oikeusvertailun keinoin tutkimus pyrkii nostamaan esiin lainsäädännön ominaisuuksia, jotka tehokkaasti tehostavat ilmastoa koskevan yritysvastuun puolustamista derivatiivisen kanteen muodossa, sekä niitä piirteitä lainsäädännössä, jotka eivät tätä tee. Nimenomaan Yhdistyneen kuningaskunnan ja Suomen oikeusjärjestelmiin perehtyminen oikeusvertailevan tarkastelun muodossa on merkityksellistä työn kannalta, koska tämä tarjoaa kahden kutakuinkin vastakkaisen lähestymistavan derivatiivisiin kanteisiin. Yhdistyneen kuningaskunnan sääntelyn tarkastelu tarjoaa arvokkaita huomioita vähemmistöosakkeenomistajien suojelun kattavammasta painotuksesta lainsäädännössä. Suomen oikeusjärjestelmään, edustaen manneroikeudellista traditiota sekä vähemmän joustavaa lähestymistapaa sääntelyyn, perehtyminen luo mielenkiintoisen mahdollisuuden keskustelulle siitä, miten ankaramman sääntelyn mukana tuomio rajoituksia voitaisiin lähestyä hyödyntämällä periaatteita joustavammasta Yhdistyneen kuningaskunnan mallista. Aiemmat tutkimukset ovat käsitelleet osakkeenomistaja-aktivismia sekä sen laajempia vaikutuksia, muttei kuitenkaan keskittyen derivatiivisia kanteita koskevan sääntelyn tarkasteluun oikeusvertailun keinoin. Tämä työ pyrkii täyttämään kyseisen tutkimusaukon perehtymällä mekanismeihin, jotka mahdollistavat osakkeenomistajien vaikuttamisen yrityksen johdon päätöksentekoon ilmastokysymyksissä derivatiivisen kanteen reittiä käyttäen. Tavoitetta lähestytään hyödyntämällä oikeusvertailevalle tutkimukselle ominaisen funktionalismin metodein sekä käyttämällä työkaluna legal transplant-metodia ja tulkiten relevanttia oikeuskirjallisuutta, oikeuskäytäntöä sekä kansainvälisiä standardeja. Odotettuna tuloksena sekä työtä ohjaavana premissinä on osoittaa että kuvailtua osakkeenomistaja-aktivismia ilmastotoimien tehostamiseksi on helpompi harjoittaa Yhdistyneessä Kuningaskunnassa kuin Suomessa. Lisäksi tutkimus pyrkii perustelemaan, ettei derivatiivinen kanne ole tehokkain keino osakkeenomistajien ilmastoaktivismin edistämiseen. Tämän sijaan lainsäätäjän tulisi tehostaa saastuttamisen sääntelyä, ja yritysten tulisi aktiivisesti pyrkiä vähentämään omia päästöjään.
Keywords: climate change, shareholder activism, derivative claim, company law, ilmastonmuutos, osakkeenomistaja-aktivismi, derivatiivinen kanne, yhtiöoikeus