Ristiriitaiset ajatukset afrikkalaisen suurriistan tavoittelussa : Theodore Rooseveltin ja Akseli Gallen-Kallelan ajatukset suurriistametsästysmatkoistaan 1900-luvun alun Itä-Afrikassa - Päärnilä, Nadja (My University, 2022)
Yhdysvaltojen entinen presidentti Theodore Roosevelt ja suomalainen taiteilija Akseli Gallen-Kallela matkustivat molemmat Brittiläiseen Itä-Afrikkaan vuonna 1909. Roosevelt oli Itä-Afrikassa vajaan vuoden, Gallen-Kallela taas noin puolitoista vuotta. Miehillä oli yhdistäviä ja erottavia motiiveja matkan tarkoituksen osalta, mutta heitä yhdisti Afrikassa ollessaan ahkera suurriistametsästys. Eksoottisten afrikkalaisten eläinten metsästäminen oli jo 1900-luvulla varsinkin yläluokkaisten miesten harjoittama etuoikeus, mutta siihen suhtautuminen vaihteli jopa metsästystä harjoittaneitten ihmisten keskuudessa. Tutkielmani aiheena on tutkia, mitä ajatuksia Theodore Rooseveltillä ja Akseli Gallen-Kallelalla heräsi harjoittamastaan suurriistametsästyksestä. Molemmat miehet olivat harrastaneet metsästystä ennen matkaansa Itä-Afrikkaan, mutta maanosa ja sen eläimistö olivat molemmille jotain täysin uutta ja ihmeellistä. Tutkielmani on metodeiltaan vertaileva ja laadullinen tutkimus. Alkuperäisaineistonani ovat Theodore Rooseveltin ja Akseli Gallen-Kallelan itse kirjoittamat muistelmateokset heidän Afrikan-matkoistaan, joita tarkastelen lähdekriittisesti läpi koko tutkimukseni. Tutkielmani tulokset osoittavat, että Rooseveltin ajatukset suurriistametsästyksestä mukailivat täysin tiettyä ja samaa linjaa, eikä hän oikein harjoittanut kriittisempää suhtautumista tai pohdintaa suurriistametsästyksestä. Gallen-Kallelan ajatukset taas vaihtelivat huomattavasti enemmän, varsinkin mitä pidempään hän vietti aikaa Itä-Afrikassa. Ajatusten kirjoon vaikuttivat muun muassa miesten omat safarikokemukset, mielikuvat Afrikasta ja kolonialistinen maailmankuva. Miesten ajatukset olivat siis vuorovaikutuksessa useampien ilmiöiden kanssa, joiden kautta miesten ajatukset lopulta muodostuivat.
Keywords: Itä-Afrikka, suurriistametsästys, metsästys, metsästäjät, trofeet, kolonialismi, eettisyys