Kielellisen ja visuaalisen aivokäyttöliittymän potentiaali - Salmi, Sini (My University, 2024)
Aivokäyttöliittymiä tutkitaan laajasti kommunikaatio-ongelmien ratkaisemiseksi, erityisesti halvaantuneiden avustamiseksi. Lisäksi niillä on potentiaalia helpottaa ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutuksen eri ongelmakohtia myös yleisemmällä tasolla. Aivokäyttöliittymät hyödyntävät suoraan aivoista saatuja signaaleja, jolloin perinteistä fyysistä käyttöliittymää ei tarvita. Tämä kirjallisuuskatsaus keskittyy aivokäyttöliittymän mahdollisuuksiin käyttäjän kommunikoinnissa laitteiden kanssa, erityisesti kuviteltujen kuvien ja sanojen avulla. Tutkielmassa tarkastellaan kuutta eri tutkimusta, joissa analysoidaan vokaalien, sanojen, lauseiden ja kuvien kuvittelun tunnistamista eri aivokuvantamismenetelmien avulla. Tulokset viittaavat siihen, että aivokäyttöliittymät voisivat tarjota merkittävää apua halvaantuneille potilaille tulevaisuudessa, mutta niiden yleisessä käytössä ne eivät vielä pärjää perinteisille käyttöliittymille.
Keywords: aivokäyttöliittymä, kuviteltu puhe, vuorovaikutusongelmat