Unen ja kognitiivisten toimintojen välinen yhteys raskauden aikana - Danbom, Tiina (My University, 2019)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin naisten kokemien uniongelmien ja kognitiivisen suoriutumisen välisiä yhteyksiä keskiraskauden aikana. Tutkimusten mukaan raskaana olevat naiset kertovat kokevansa erilaisia ongelmia kognitiivisissa kyvyissään raskauden aikana. Näitä ongelmia ovat esimerkiksi hajamielisyys ja huonoksi koettu muisti. Myös unen laadun tiedetään heikkenevän raskauden aikana ja unen määrän vähenevän. Unen puute vaikuttaa tutkimusten mukaan negatiivisesti kognitiivisiin toimintoihin, mutta tutkimusta aiheesta raskauden aikana on vielä vähän. Tämän tutkimuksen hypoteesina oli, että ne naiset, jotka raportoivat kokevansa paljon ongelmia unen ja nukkumisen kanssa, suoriutuvat muita heikommin kognitiivisia toimintoja arvioivissa tehtävissä. Tämä tutkielma on osa FinnBrain-tutkimushanketta ja sen aineisto koostuu 230:stä Turussa ja sen lähikunnissa asuvasta naisesta, jotka kävivät tutkimuskäynnillä FinnBrainissa keskimäärin 24:llä raskausviikolla. Naisten unta ja nukkumista arvioitiin Basic Nordic Sleep Questionnaire -kyselylomakkeella ja tarkasteluun otetut muuttujat koskivat koettuja unettomuusoireita, päiväväsymysoireita ja keskimääräistä unen pituutta. Kognitiivisia toimintoja tutkittiin CogState-testipatteriston avulla. Patteriston tehtävistä muodostettiin kolme summamuuttujaa, jotka arvioivat muistia, toiminnanohjausta ja tarkkaavaisuutta. Lisäksi tutkimuksessa otettiin huomioon naisten raportoimat masennus -ja ahdistusoireet sekä erikseen raskauteen liittyvä ahdistuneisuus. Aineistosta löytyi vain pieniä viitteitä yhteyksistä uniongelmien ja tarkkaavaisuuden ja muistin välillä, mutta yhteydet eivät olleet tilastollisesti merkitseviä ja on mahdollista, että ne selittyvät ainakin osittain naisten kokemilla mielialaongelmilla. Tutkimus ei siis anna tukea uniongelmien ja kognitiivisten haasteiden väliselle yhteydelle raskauden aikana. Tulevissa tutkimuksissa voi olla hedelmällisempää keskittyä esimerkiksi mielialaoireiden ja kognitiivisten toimintojen väliseen yhteyteen uniongelmien sijasta.
Keywords: Raskaus, raskauden aikainen uni, raskauden aikaiset kognitiiviset toiminnot, muisti, tarkkaavaisuus, toiminnanohjaus, BNSQ, CogState