Melanosyytistä melanoomaksi - Sihvo, Saara (My University, 2024)
Syöpä on yleisnimitys sairauksille, joissa erilaisten mutaatioiden seurauksena syntyy hallitsemattomasti jakaantuvia syöpäsoluja. Melanooma on ihosyöpä, joka kehittyy melanosyyteistä niiden eri kehitysvaiheissa. Melanooman mahdollisina alkuperäissoluina pidetään melanoblasteja eli melanosyyttien esiasteita, melanosyyttien kantasoluja sekä kypsiä melanosyyttejä. Melanosyytit ovat melaniinipigmenttiä tuottavia soluja, joiden tärkein tehtävä on suojata ihosoluja auringon UV-säteilyn vaurioittavalta vaikutukselta. Melaniinin ihoa suojaava vaikutus perustuu sen kykyyn absorboida UV-säteilyä. Melaniinia sisältävät rakkulat asettuvat ihosoluissa niiden tuman ympärille suojavaipaksi. Melanooman syntymisen kannalta tärkeimpiä riksitekijöitä ovat UV-säteily, ihotyyppi, geneettiset muutokset, immuunipuutostilat ja krooniset tulehdukset. Ympäristötekijöistä UV-säteily on pääasiallisin melanooman kehittymiseen vaikuttava riskitekijä sen DNA:ta vaurioittavan vaikutuksen vuoksi. Geneettiset muutokset kohdistuvat solujen elinkaarta ja lisääntymistä kontrolloiviin geeneihin. Melanooma voi kehittyä joko luomista tai ilman esiastetta, spontaanisti. Melanooman kehitys voi edetä erilaisten väliaskeleiden kautta invasiiviseksi ja metastaattiseksi taudiksi. Melanooman hoito riippuu taudin etenemisasteesta. Paikallinen kasvain hoidetaan pääasiassa leikkauksella, kun taas metastaattisen taudin hoidossa käytetään lääkkeitä. Tärkeimpiä lääkkeitä ovat solujen lisääntymistä säätelevään signalointireittiin kohdistuvat inhiboivat täsmälääkkeet ja T-soluvälitteistä immuunivastetta voimistavat vasta-aineet.
Keywords: melanooma, melanosyytti, melaniini, syöpä, UV-säteily