Aikuisten puolelle siirtyvä nuori potilas tarvitsee tukea - Kallio, Mira; Alanen, Anna; Kosola, Silja (Suomen lääkäriliitto, 2026)
• Nuorten tarpeet terveydenhuollossa ovat erilaiset kuin lapsen tai aikuisen. Terveyttä tulisi lähestyä kokonaisvaltaisesti.
• Hallittua siirtymää lasten erikoissairaanhoidosta aikuispuolelle kutsutaan transitioprosessiksi. Tavoitteena on, että nuori oppii hoitamaan itsenäisesti omaa sairauttaan sekä toimimaan aikuisten terveydenhuollossa.
• Pitkäaikaissairaan nuoren transitioprosessi tulisi aloittaa hyvissä ajoin, jo 12-vuotiaana.
• Moniammatillinen yhteistyö on tärkeää.
• Perusterveydenhuolto tulisi ottaa vahvemmin mukaan transitiota käsittelevään tutkimukseen sekä prosessien suunnitteluun ja toteutukseen.