SOSIAALIPALVELUALAN YRITYKSET JA ULKOISTETUT TALOUSHALLINNON PALVELUT Field-tutkimus kasvuyritysten taloudellisen informaation tarpeista - Koskela, Hanna-Maria (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Laskentatoimen raporttien ja laskelmien tarkoituksena on auttaa yrityksen johtoa ja sidosryhmiä yrityksen toimintaa koskevassa päätöksenteossa. Laskentatoimen järjestelmä on yksi tärkeimmistä yritysten informaatiojärjestelmistä. Sen laajuus, merkitys ja hyödyntäminen riippuu monesta eri tekijästä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, millaisia tarpeita sosiaalipalvelualan kasvuyrityksillä on laskentatoimen informaatiolta ja ulkoistetuilta taloushallinnon palveluilta sekä tutkia, mitkä tekijät vaikuttavat laskentatoimen informaation ja ulkoistettujen taloushallinnon palvelujen tarpeeseen. Organisaation sisäiset ominaisuudet ja ulkopuolinen ympäristö muuttuvat elinkaaren eri vaiheissa. Elinkaariteoriat tarjoavat viitekehyksen, jonka avulla voidaan tunnistaa niitä organisatorisia ominaisuuksia, jotka aiheuttavat muutoksia laskentatoimen järjestelmiin. Yrityksen kasvu asettaa monenlaisia haasteita organisaatiossa. Elinkaariteorian lisäksi tässä tutkimuksessa lähestytään tutkimusongelmaa kontingenssiteoreettisesta näkökulmasta. Kontingenssiteoreettisen lähestymistavan avulla pyritään ymmärtämään niitä tilannetekijöitä, jotka vaikuttavat organisaation laskentatoimen järjestelmän muotoutumiseen sekä siihen, millainen rooli laskentatoimen informaatiolla on johdon päätöksenteossa ja millaista informaatiota yritykset taloushallinnon palveluilta tarvitsevat. Tutkimuksessa tarkastellaan kontingenssitekijöinä aiemmissa tutkimuksissa tunnistettuja tilannetekijöitä, jotka ovat organisaation koko, organisaation rakenne, strategia, teknologia ja ympäristön epävarmuus. Tutkimus on tutkimusotteeltaan nomoteettinen. Tutkimuksessa käytetyn teoreettisen aineiston pohjalta muodostettua hypoteesia testataan tutkimuksen empiriaosiossa. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu sosiaalipalvelualan kasvuyrityksissä tehdyistä neljästä teemahaastattelusta. Tutkimusmenelmä tässä tutkimuksessa on kvalitatiivinen. Hallitun kasvun takaamiseksi on yrityksen maksuvalmiuden, vakavaraisuuden ja kannattavuuden pysyttävä tasapainossa. Yrityksen kasvuvaiheessa rahoitusrakenteeelliset kysymykset ja niihin vastaaminen korostuvat ja lisäävät odotuksia myös ulkoistetuilta taloushallinnon palveluilta. Myös kustannusten ja kannattavuuden seuranta sekä talouden lukujen analysointi koetaan tärkeänä. Tutkimuksen tuloksina voidaan todeta organisaation koon, organisaation rakenteen ja strategian vaikuttavan laskentatoimen informaation tarpeeseen sosiaalipalvelualan kasvuyrityksissä.