”Tulevaisuutemme on merissä” Euroopan parlamentin täysistunnon keskustelut yhtenäisestä meripolitiikasta ja merialuestrategioista vuosina 2006–2012 - Seppänen, Kaneli (My University, 2022)
Pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan Euroopan unionin meripolitiikkaan liittyviä Euroopan parlamentin täysistuntokeskusteluja vuosilta 2006–2012 ja niissä esiin nousseita teemoja. Lisäksi siinä analysoidaan europarlamentaarikkojen näkemyksiä EU:n meripolitiikasta ja meren merkityksestä heille kolmen suuremman teeman kautta. Euroopan parlamentti on ainutlaatuinen poliittinen areena ja edustaa EU-kansalaisten ääntä, joten se tarjoaa mielenkiintoisen kohteen tutkimukselle. Tutkimuksen aineisto koostuu sähköisistä Euroopan parlamentin täysistuntopöytäkirjoista, jotka on käännetty englanniksi. Primaariaineistona toimivat keskustelut koskettavat yhtenäistä meripolitiikkaa ja merialuestrategioita. Aineiston analysoimiseen on käytetty laadullista sisällönanalyysia. Teemat, jotka nousivat keskusteluista esille, liittyivät ympäristön suojeluun ja ympäristöturvallisuuteen, talouteen sekä hallinnointiin, yhteistyöhön ja EU-integraatioon. Keskeisinä keskustelun kohteina olivat merestä löytyvät resurssit ja kuinka niitä tulisi samalla suojella parhaan mukaan sekä hyödyntää. Tämän lisäksi meressä nähtiin olevan hyvin paljon mahdollisuuksia taloudellisen toiminnan laajentumiselle tai sen kasvattamiselle. Keskusteluista kävi selvästi ilmi, että eri merialueilla olivat omat erityispiirteensä ja että yhtenäinen meripolitiikka oli toivottua yli puoluerajojen. Meren ympäristön hyvinvoinnilla oli keskusteluiden perusteella suuri merkitys europarlamentaarikoille. Diskursseissa korostettiin paljon kestävään kehitykseen pohjautuvaa politiikkaa ja resurssien käyttämistä kestävästi. Meriin nähtiin liittyvän myös vahvoja kulttuuriperinteitä ja historiaa. Aluekohtaiset meristrategiat ja yhtenäinen meripolitiikka nähtiin olevan EU-integraatiota ja yhteistä meri-identiteettiä lisääviä toimia.
Keywords: Euroopan parlamentti, Euroopan unioni, meripolitiikka, meritalous, ympäristöturvallisuus