KAUPUNKIKESKUSTAN LAAJENEMINEN JA SEN ONNISTUMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT - Tapaustutkimuksena viisi suomalaista keskisuurta kaupunkia - Dahlström, Sara (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Kaupunkialueiden muutosta ohjaavat tällä hetkellä erityisesti kestävyyden teemat, joiden kautta pyritään muun muassa vähentämään yksityisautoilua ja syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen määrää sekä parantamaan kaupunkien energiatehokkuutta. Yksityisautoilun suosio on ollut mahdollistamassa rakenteen hajautumista, jonka nykyään ajatellaan olevan kestämätöntä. Hajautunutta rakennetta pyritään eheyttämään kaupunkialueilla rakennetta tiivistämällä tai täydentämällä. Tiivistymistä tapahtuu erityisesti kaupunkien keskusta-alueilla vajaakäyttöisillä entisillä teollisuusalueilla. Keskustamaisesta kehityksestä on tullut keskustan rakenteen tiiviyden ja toimintojen monipuolisuuden kautta tavoitellumpaa. Viime vuosien kaupunkikehitystä on luonnehtinut kiinnostus kaupunkikeskustojen kehittämiseen ja uudistamiseen. Kiinnostus on näkynyt myös keskusta-asuntojen kysynnän kasvuna, mikä myös lisää kiinnostusta keskusta-alueen laajentamiseen Kaupunkikeskustan laajentaminen onkin kaupunkikeskustan kehittämisen ohella myös monen suomalaisen kaupungin pääkehittämishankkeita. Kaupunkikeskustan laajentamista koskeva tutkimus on kuitenkin ollut toistaiseksi vähäistä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kaupunkikeskustan laajentamista viidessä suomalaisessa keskisuuressa kaupungissa (Hyvinkää, Hämeenlinna, Jyväskylä, Lahti ja Pori) tehtyjen asiantuntijahaastattelujen perusteella. Kaupunkikeskustan laajentamista toteutetaan kussakin tapauskaupungissa osana keskustan kehittämistä. Kaupunkikeskustan laajentamisen motiiveina toimivat kasvava keskustamaisen asumisen kysyntä, keskustan läheisten alueiden muuttuvat toiminnat, keskustan elinvoiman ylläpito ja sen hyvä saavutettavuus kevyen liikenteen keinoin, sekä näihin liittyvät muut kaupunkikehityksen ja -kehittämisen trendit. Tutkimuksen tulosten mukaan laajenemisen onnistuminen perustuu luontaisen kaupunkirakenteellisen jatkumon luomiseen olemassa olevien ja uusien keskustamaisten alueiden välille. Jotta keskustan laajenemisesta voidaan puhua, laajentamisalueiden ei tule keskittyä pelkästään asumiseen. Keskustamaisuuteen pyritään tekemällä rakenteesta tiivistä ja monipuolisesti toiminnallista, yleensä kohdealueen käveltävyyttä painottaen. Tavoitteiden saavuttamista hidastavat muun muassa maanomistukselliset syyt, fyysiset esteet, näkemyserot sekä infrastruktuurin muokkaaminen. Tavoitteiden onnistumisen tarkastelu edellyttää pidemmän aikavälin tarkastelua, jotta laajentamisen pysyväluonteiset vaikutukset kaupunkikokonaisuudessa ja ihmisten arjessa ehtivät nousta esiin.