Opettajien kokemuksia kaksivuotisesta esiopetuskokeilusta - onnistumista tukevia ja heikentäviä tekijöitä - Kantola, Sanna (My University, 2023)
Kaksivuotinen esiopetuskokeilu ja tutkimus tuovat merkittävää tutkimustietoa esiopetuksen kehitystyötä ajatellen. Kokeilun tarkoitus on selvittää, minkälaista vaikuttavuutta aiemmin aloitetulla esiopetuksella voidaan saavuttaa. Kaksivuotisen esiopetuskokeilun tutkimus keskittyy tarkastelemaan erityisesti lasten kasvun, oppimisen ja sosiaalisten taitojen kehitystä, sekä huomioimaan perhepoliittisen näkökulman. Tämä pro gradu -tutkimus keskittyy opettajien näkökulmaan ja siihen, millä tavoin opettajat näkevät kokeilun vaikuttavan esiopetuksen kehitystyöhön ja mitkä tekijät kokevat tukevan tai heikentävän kokeilun tavoitteiden saavuttamista. Opettajien syntymiin kokemuksiin vaikuttavat opetus- ja kulttuuriministeriön luomat kehykset työn toteutukselle, taustalla tehdyt valtion poliittiset päätökset sekä kuntien omat paikalliset järjestelyt. Tutkimuksen aineisto on kerätty yhden kunnan varhaiskasvatuksen opettajia haastattelemalla sekä tutkijan omia päiväkirjamerkintöjä hyödyntäen. Haastatteluissa on keskitytty nostamaan esiin opettajien vapaasti kertomia esiopetuskokeilun onnistumista tukevia sekä heikentäviä tekijöitä. Tässä on myös kohdistettu jo huomiota sille, ovatko syntyneet kokemukset johtuneet opettajien mielestä opetushallitukselta tulevista toteuttamisen kehyksistä, paikallisesti valituista järjestelyistä vai jostakin muusta tekijästä johtuen.
Keywords: esiopetuskokeilu, esiopetuksen historia, esiopetuksen kehittyminen, opettajien kokemukset