”Heiltä jäi kaikki” -Vanhuspsykiatrian hoitohenkilökunnan kokemukset moraalisesta stressistä Covid 19 -pandemian aikana - Karlsson, Johanna (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata vanhuspsykiatrialla työskentelevän hoitohenkilökunnan kokemuksia moraalisesta stressistä Covid -19 pandemian aikana. Tutkimuksen tiedonantajina (n = 15) olivat kahdella Suomen hyvinvointialueella sijaitsevan vanhuspsykiatrisen avohoidon ja osastohoidon yksiköiden hoitohenkilökunta. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla yksilöhaastatteluilla ja analysoitiin temaattisella analyysilla. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että koronapandemian aikaisella moraalisen stressin kokemisella on ollut kokonaisvaltaiset vaikutukset vanhuspsykiatrialla työskentelevän hoitohenkilökunnan elämään. Moraalista stressiä koettiin suhteessa potilaisiin, kollegoihin, organisaatioon, palvelujärjestelmään ja yhteiskuntaan. Hoitotyön ympäristön haasteellisuus, puutteelliset välineet, rajoitukset, haasteet ohjeiden noudattamisessa sekä lisääntynyt pakonkäyttö loivat monia moraalista stressiä aiheuttaneita tilanteita. Työtehtävät ja työtavat muuttuivat koronapandemian myötä ja haastateltavat kokivat psykiatrisen hoitotyön laadun heikentyneen. Potilaiden vuorovaikutus ja aito potilaiden kohtaaminen vähenivät merkittävästi. Tämän seurauksena potilaiden psyykkinen vointi heikentyi. Haastatellut nostivat keskeiseksi moraalista stressiä aiheuttaneeksi tekijäksi potilaiden lisääntyneen yksinäisyyden niin osasto- kuin avohoidossakin. Moraalista stressiä pyrittiin välttämään rajoittamalla elämää vapaa-ajalla ja noudattamalla tarkasta koronaan liittyviä ohjeistuksia. Tutkimuksen tulokset toivat esiin mielenterveyshoitotyön merkityksen poikkeusoloissa, sekä sen vaikutuksen yksilöiden hyvinvoinnille. Tutkimus auttoi ymmärtämään psykiatrisissa yksiköissä hoidettavien potilaiden tarpeita poikkeusoloissa. Lisäksi tutkimus toi esiin hoitotyöntekijöiden työhyvinvoinnin merkityksen ja sen vaikutuksen hoitotyön laatuun. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä psykiatrisen hoitotyön käytäntöjä, toimintatapoja ja strategioita poikkeusoloissa.

The purpose of this qualitative descriptive study was to describe moral distress experienced by nurses working in the geropsychiatric settings during Covid -19 pandemic. The informants (n=15) of the study were nurses working in two wellbeing services counties in Finland. The data of the study was collected using semi-structured interviews and the data was analyzed using thematic analysis. Based on the research results, it can be concluded that the experience of moral stress during the corona pandemic has had comprehensive effects on the lives of nursing staff working in geriatric psychiatry. Moral stress was experienced in relation to patients, colleagues, the organization, the health service system and society. The challenging nature of the nursing environment, insufficient equipment, limitations, challenges in following instructions and the increased use of coercion created many situations that caused moral stress. Work tasks and working methods changed with the corona pandemic, and the interviewees felt that the quality of psychiatric nursing had deteriorated. Patient interaction and genuine patient encounters decreased significantly. As a result, the patients' mental health deteriorated. The interviewees highlighted the increased loneliness of patients both in the ward and outpatient care as a key factor causing moral stress. They tried to avoid moral stress by limiting life in their free time and strictly following the instructions related to the corona. The research brought out the importance of mental health nursing work in exceptional circumstances, as well as its effect on the well-being of individuals. The research helped to understand the needs of patients treated in psychiatric units in exceptional circumstances. In addition, the study brought out the importance of nursing workers' well-being and its effect on the quality of nursing work. The research results can be used when developing psychiatric nursing practices, operating methods and strategies in exceptional circumstances.
Keywords: Moraalinen stressi, vanhuspsykiatria, Covid -19, koronavirus pandemia, moral distress, geriatric psychiatry, Covid -19 pandemic