Empatian avulla sodan kokemukseen – Sodan ja rauhan keskus Muisti - Kauhanen Riku (Ennen ja nyt: Historian tietosanomat, 2025)
Mikkelin uusi Muisti on raikas tuulahdus niin museaalisella kuin sotahistoriallisella kentällä. Kokonaisuudessaan Muisti on selkeästi suunnattu suomalaiselle yleisölle, mutta sotahistoriamme kytketään ja osoitetaan monin toimivin keinoin osaksi maailmansotaa, unohtamatta kansallista kokemusta. Keskeistä Muistille on ”historiallinen empatia”, mikä on hedelmällinen ja hyödyllinen lähestymistapa museokokemukseen. Tarinat ja esimerkiksi infotauluilla tehtävät valtaapitävien päätökset eivät tunnu rautalangasta väännetyiltä esimerkeiltä, vaan niihin eläytyy aidosti. Likimain esineettömänä museona Muisti on myös erittäin onnistunut.