"Me ollaan ihmisiä täällä ihmisille" - Hoitotyöntekijöiden kokemukset potilastyössä nousevien hankalien tunteiden kohtaamisesta ja käsittelystä : Haastattelututkimus - Holmberg, Mari (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata hoitotyöntekijöiden kokemuksia potilastyössä nousevien hankalien tunteiden kohtaamisesta ja käsittelystä. Hoitotyö sisältää merkittävän määrän tunnetyötä, ja hankalat tunteet ovat keskeinen osa potilastyötä. Aiempi tutkimus on tarkastellut erityisesti tunteiden säätelyn strategioita ja tunnetyön seurauksia, mutta hoitajien omia kokemuksia tunteiden kohtaamisesta ja käsittelystä on tutkittu vähemmän. Tässä tutkimuksessa pyrittiin syventämään ymmärrystä näistä kokemuksista sekä hoitajien käyttämistä keinoista selviytyä emotionaalisesti kuormittavista tilanteista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin loka‒marraskuussa 2025 avoimilla yksilöhaastatteluilla yhden hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon hoitotyöntekijöiltä (n=14). Haastatteluun osallistui hoitotyöntekijöitä sekä aikuisten että lasten yksiköistä. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Hoitotyöntekijät kuvasivat hankalien tunteiden kohtaamisen potilastyössä emotionaalisesti kuormittavana prosessina, jossa korostuivat tunteiden voimakkuus ja kasaantuminen. Kohtaamistilanteissa hoitotyöntekijät säätelevät tunteitaan, sovittavat niitä yhteen ammatillisen roolinsa kanssa ja siirtävät niitä usein taka-alalle selvitäkseen akuutista tilanteesta. Tunteiden käsittely tapahtui pääasiassa tilanteiden jälkeen ja ilmeni esimerkiksi kollegiaalisena tukena, itsereflektiona sekä kognitiivisina ja kehollisina säätelykeinoina. Kohtaamiseen ja käsittelyyn vaikuttivat sekä yksilölliset tekijät, kuten elämänkokemus, jaksaminen ja mielentila, että organisatoriset tekijät, kuten resurssit, kiire ja työyhteisön ilmapiiri. Tulokset osoittivat, että tunteiden käsittely on keskeinen mekanismi emotionaalisen kuormituksen hallinnassa, ja käsitellyt tunteet tukivat palautumista, työssä jaksamista ja hyvinvointia, kun taas käsittelemättömät tunteet saattoivat kasaantua ja lisätä kuormitusta. Tulosten mukaan hankalien tunteiden kohtaaminen ja käsittely muodostavat toisiinsa kietoutuvan, ajallisesti etenevän prosessin. Tulokset korostavat tunteiden käsittelyn merkitystä hoitotyöntekijöiden hyvinvoinnille ja hoidon laadulle. Organisaatioiden on tärkeä tunnistaa tunnetyön kuormittavuus ja luoda rakenteita, jotka tukevat tunteiden käsittelyä, kuten riittävät resurssit, säännölliset purkukeskustelut ja avoin työyhteisön ilmapiiri. Hoitotyön koulutuksessa on perusteltua vahvistaa opiskelijoiden valmiuksia kohdata ja käsitellä hankalia tunteita. Jatkotutkimusta tarvitaan erityisesti tunteiden käsittelyn pitkäaikaisista vaikutuksista hoitajien hyvinvointiin sekä interventioista, jotka tukevat emotionaalisesti kuormittavaa hoitotyötä tekeviä ammattilaisia.
Keywords: hoitotyö; tunnetyö; hankalat tunteet; tunteiden kohtaaminen; tunteiden käsittely; emotionaalinen kuormitus