”Siellä ei voi leikkiä yksin” Leikkiympäristöt, sosiaaliset suhteet sekä yhteisöllisyyden kokemus lasten kertomana - Roos, Linda (My University, 2026)
Tämä laadullinen tutkimus tarkastelee lasten kokemuksia sosiaalisista suhteista ja yhteisöllisyyden rakentumisesta päiväkodin leikkiympäristöissä. Tutkimus on osa syksyllä 2024 toteutettua PLAYCO-hanketta, ja sen aineisto koostuu hankkeessa kerätyistä lasten haastatteluista. Haastattelujen lähtökohtana olivat lasten itse ottamat valokuvat heille merkityksellisistä päiväkodin leikkiympäristöistä. Tutkimukseen osallistuneet lapset olivat 3–6- vuotiaita ja osallistuivat suomalaiseen päiväkodissa toteutettuun varhaiskasvatukseen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä lapset kertovat sosiaalisista suhteistaan päiväkodin leikkiympäristöissä ja miten he kuvaavat leikkiympäristöjen merkitystä yhteisöllisyyden rakentumisessa. Leikkiympäristöt ymmärretään tässä tutkimuksessa sekä fyysisinä että sosiaalisina tiloina, jotka mahdollistavat ja muovaavat lasten välistä vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Analyysissa kiinnitettiin huomiota lasten kertomuksiin vertaissuhteista, ystävyyssuhteista ja yhteisöllisyyden kokemuksista erilaisissa leikkiympäristöissä. Tulokset osoittavat, että leikkiympäristöt tarjoavat merkityksellisiä puitteita lasten sosiaalisten suhteiden sekä yhteisöllisyyden kokemuksen rakentumiselle. Lapset liittivät myönteiset kokemukset usein ympäristöihin, jotka mahdollistivat monenlaisen leikin ja yhdessä olemisen. Toisaalta tuloksissa tuli esille myös tarve omaa rauhaa tarjoaville leikkiympäristöille. Henkilöstön toiminnalla oli merkittävä rooli lasten sosiaalisten suhteiden ja yhteisöllisyyden rakentumisessa, leikkiympäristöjä muokkaamalla ja erilaisia leikkejä mahdollistamalla. Tutkimus tuo esiin lasten oman äänen ja toimijuuden päiväkodin arjessa sekä korostaa ympäristöjen merkitystä sosiaalisten suhteiden ja yhteisöllisyyden rakentumisessa. Tuloksia voidaan hyödyntää varhaiskasvatuksen pedagogisessa kehittämisessä erityisesti leikkiympäristöjen suunnittelun ja lasten osallisuuden tukemisen näkökulmasta.
Keywords: varhaiskasvatus, leikkiympäristöt, vertaissuhteet, ystävyyssuhteet, yhteisöllisyys