Lohkoketjut ketterän ohjelmistokehityshankkeen suoritteiden varmennusmekanismina tilaaja-toimittaja asetelmassa - Junkkari, Lauri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielma pyrkii ratkaisemaan Nordic Venture Family Code Distillery Oy:n (kohdeyritys) ohjelmistokehitysprosessissa ilmenneen suoritteiden toimitukseen liittyvän ongelman. Ongelma on olennainen hankkeissa, joissa on selvä tilaaja-toimittaja asetelma, ja joissa hyödynnetään ketterää ohjelmistokehitystapaa. Kohdeyrityksen eräässä projektissa on tarve eriyttää tietyt toimitukset ajallisesti muista projektin suoritteista. Systemaattisen projektin suoritteiden toimituksen puutteen vuoksi eriytys on hankalaa ja vaatii paljon manuaalista työtä. Tutkielmassa pyritään löytämään keino lisätä toimitusprosessin systemaattisuutta ja automatisoida toimitettujen suoritteiden pysyväissäilytys. Tutkielmassa esitellään ratkaisuna suunniteltu sovellus ja sen toteutus. Toteutusta arvioitiin empiirisen tutkimuksen avulla. Tutkimus toteutettiin kohdeyrityksen kanssa yhteistyössä kohdeyrityksen ohjelmistokehitysympäristössä. Tutkimus suoritettiin käymällä läpi sovelluksen prosessi ja arvioimalla jokaista prosessin osaa toimivuuden kannalta sekä käyttäjän palautteen avulla. Toteutettu sovellus toimi suunnitellusti. Sovelluksen avulla on mahdollista toimittaa ohjelmistokehitysprojektin suoritteet tilaajalle sekä varmistaa myöhemmin toimituksen ajankohta. Varmistuksen voi tehdä mikä tahansa kiinnostunut taho. Toimitetut suoritteet ovat aina julkisesti saatavilla siinä muodossa, jossa ne on toimitettu eikä niitä ole mahdollista muokata toimituksen jälkeen. Salauksen avulla suoritteita voi hyödyntää vain asiaankuuluva taho. Koska tutkielman puitteissa ei ollut mahdollista toteuttaa sovellukseen graafista käyttöliittymää, kohdeyritys ei voi kuitenkaan integroida sovellusta ohjelmistokehitysprosessiinsa tässä tilassa. Tulevaisuudessa olisikin mielekästä toteuttaa sovellukselle esimerkiksi selainpohjainen graafinen käyttöliittymä.

This thesis strives to find a solution for a problem arisen in the software development process at Nordic Venture Family Code Distillery Oy (target company). The problem is related to the deliverables of a project and is relevant to projects using agile methods with a buyer-provider set-up. In a project of the target company it is important to distinguish certain deliverables from the rest of the projects deliverables by time of delivery. With the current setup lacking systematicity this is hard to achieve without substantial manual work. This thesis aims to find a way to improve the systematicity of delivering the deliverables of a software development project and automate the permanent storage of the deliverables. In this thesis is presented a design and implementation of an application for the aforementioned problem. The application was evaluated via a research using empirical methods. The research was conducted in cooperation with the target company using their software development environment. The research consisted of going through each step of the application evaluating each step by its functionability and feedback from the user. The implemented application was concluded as functional. With the help of the application a provider is able to deliver the deliverables of a project to the buyer and subsequently verify the delivery time. The verification of the delivery time can be done by any interested party. The deliverables are always publicly available in the state they were at delivery and immutable. Encryption is used to ensure that only the relevant parties are able to access the actual deliverables. Within the scope of the thesis it was impossible to implement a graphical user interface for the application. For this reason the target company can not integrate the application to their software development processes. In the future it would be sensible to implement a graphical user interface for the application.