Unen ja ravinnon vaikutus urheilijoiden suorituskykyyn - Marttala, Anna (My University, 2025)
Tämä kirjallisuuskatsaus perehtyy unen ja ravinnon monipuolisiin yhteyksiin urheilijoiden suorituskyvyn taustalla. Käsittelen unen biologiaa, ja sen fysiologisia, motorisia ja kognitiivisia vaikutuksia. Syvennyn tarkastelemaan, miten unenpuute, päiväunet, aikaerorasitus ja ravitsemus vaikuttavat urheilijoiden suorituskykyyn ja palautumiseen. Tutkielma kohdistuu erityisesti kilpaurheilijoihin, joilla on tiivis harjoitus- ja kilpailurytmi ja matkustus sekä fyysinen ja psyykkinen kuormitus altistavat uni- ja vuorokausirytmin häiriöille. Kirjallisuuskatsaus perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin, joiden perusteella laadukas uni on välttämätöntä optimaaliselle suorituskyvylle. Unen aikana hermosto ja lihaksisto palautuvat, hormonitoiminta normalisoituu ja harjoitteluvaste paranee, kun adaptaatio kudoksissa tehostuu. Tämä edistää motoristen taitojen kehittymistä, mielialaa, aineenvaihduntaa ja tukee elimistön kokonaisvaltaista homeostaasia. Ravinto joko edistää tai heikentää unen laatua, määrää ja palauttavaa vaikusta. Ravinto, uni ja vuorokausirytmi ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa, jolloin ne muodostavat yhtenäisen jaksamista säätelevän kokonaisuuden. Urheilijoilla tämän kokonaisuuden toiminnan hallinta ja optimointi on tärkeää huippusuorituskyvyn saavuttamiseksi.
Keywords: uni-valverytmi, kilpaurheilu, palautuminen