Konkurrensneutralitetsproblem vid kommunal verksamhet i konkurrensläge på marknaden och kommunala statsstödsfrågor - Lindroos, Peter (My University, 2019)
I avhandlingen behandlas hur kommunerna genom sin understödsverksamhet och verksamhet i konkurrensläge på marknaden kan orsaka icke-neutrala konkurrensförhållanden eller i övrigt skada eller snedvrida konkurrensen i Finland. I avhandlingen behandlas även utvecklingen mot mer ekonomisk bedömning av lämpligheten av statliga stödåtgärder. Avhandlingen tar fasta på tidigare forskning om de konkurrensneutralitetsproblem som orsakades av kommunala affärsverk och det efterföljande införandet av bolagiseringsskyldigheten. Konkurrensneutralitetsproblematiken har återuppstått till följd av att kommunala tjänsteföretag inlett aggressiva och expansiva marknadsbeteenden på bekostnad av privata företag. Förbjudna statliga stöd förekommer därtill p.g.a. misstolkningar av upphandlingsbestämmelserna, ensam- och särrättigheter och institutionella faktorer såsom kommunalt ägarskap. I avhandlingen granskas och systematiseras den lagstiftningsmässiga verksamhetsmiljön som gällande EU-rätt och nationell rätt ställer upp för kommunernas verksamhet i konkurrensläge på marknaden och kommunernas skyldigheter i egenskap av statsstödsmyndigheter I undersökningen uppdagades att en del större kommuner lamslått efterlevnaden av de icke-sanktionerade konkurrensneutralitetsreglerna och statsstödsbestämmelserna, dels på grund av okunskap och dels för att större kommunalt ägda tjänsteföretag betydligt bidrar till finansieringen av den kommunala verksamheten. Detta trots att offentlig verksamhet huvudsakligen ska finansieras med skattemedel, och att expansiv företagsverksamhet inte ryms inom kommunernas uppgifter och behörighet. Reformer i konkurrenslagstiftningen är under förberedning och kommer sannolikt att avhjälpa de problematiska konkurrensförhållanden som uppstått till följd av kommunernas verksamhet i konkurrensläge på marknaden, det återstår dock att se vilken effekt dessa reformer för med sig. Konkurrensneutralitetsproblem kunde också undvikas om kommunala aktiebolag skulle privatiseras genom börsnoteringar och kommunerna enbart deltog i verksamheten i egenskap av aktieägare på likställiga villkor med privata investerare.
Keywords: kilpailu, kilpailuneutraliteetti, valtiontuki, kunnat, kunnallishallinto, markkinatoiminta, yhtiöittämisvelvollisuus, yrityskäsite