Samanaikaisopetus tukemassa oppilaita ja opettajaa : Luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä samanaikaisopetuksesta - Sinkko, Henna (My University, 2024)
Samanaikaisopetus on työtapa, jossa opettajat tekevät yhteistyötä suunnittelussa ja arvioinnissa sekä toteuttavat opetuksen samassa tilassa. Suomalaisessa koulukulttuurissa opettajat tekevät keskenään yhteistyötä, mutta yhdessä opettaminen ei ole vielä juurtunut käytäntöön. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä samanaikaisopetuksesta. Tutkimuksen teoreettinen tausta kytkeytyy vahvasti koulun ja opettajien yhteistyökulttuuriin ja samanaikaisopetukseen liittyvään aikaisempaan tutkimustietoon. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Samanaikaisopetuksen aikaisemman tutkimuksen painottuessa kyselylomakkeilla hankittuihin aineistoihin, toteutettiin aineistonkeruu tässä tutkimuksessa haastattelun avulla. Tutkimukseen osallistui kahdeksan Turun yliopiston Rauman yksikön maisterivaiheen luokanopettajaopiskelijaa. Aineistonkeruu toteutettiin teemahaastatteluiden avulla. Kerätty aineisto litteroitiin ja analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tulosten mukaan haastateltavilla oli paljon tietoa samanaikaisopetuksesta ja sen tuomista hyödyistä ja haasteista. Samanaikaisopetuksen ymmärrettiin sisältävän jaetun pedagogisen vastuun opettajien välillä sekä opetuksen oletettiin tapahtuvan samassa tilassa. Luokanopettajaopiskelijat korostivat sopivan opettajaparin tärkeyttä, suunnittelun mahdollisuutta sekä ihmissuhdetaitoja, mitkä koettiin myös haasteiksi. Samanaikaisopetuksen ajateltiin eniten tuovan hyötyä oppilaille tuen ja yksilöllisyyden näkökulmasta. Lisäksi luokanopettajaopiskelijoiden mielestä samanaikaisopetus on keino jakaa vastuuta, asiantuntijuutta ja tukea opettajien kesken. Opettajankoulutuksen koettiin antavan yhteistyötaitoja samanaikaisopetuksen toteuttamiseen pari- ja ryhmätöiden sekä harjoitteluiden avulla. Tulosten perusteella voidaan todeta, että opettajankoulutus on antanut luokanopettajaopiskelijoille tietoja ja taitoja toimia yhteistyössä muiden ihmisten kanssa sekä toteuttaa samanaikaisopetusta koulun toimintakulttuurissa. Yhteistyökulttuurin merkitys on lisääntynyt, minkä vuoksi yhteistyötaitojen opettamiseen on jatkossakin keskityttävä opettajaopintojen aikana. Samanaikaisopetus voi olla koulun kentällä yksi keino tukea oppilaita oppimisessa sekä opettajia ammatillisessa kasvussa ja jaksamisessa.
Keywords: samanaikaisopetus, luokanopettajaopiskelijat, yhteistyö