Korppoolaisten kulttuuri- ja luonnonperintö kokonaisvaltaisena ekokulttuuriperintönä - Koski-Frangen, Asta (My University, 2022)
Tutkielma sijoittuu Turunmaan saaristossa sijaitsevaan Korppooseen. Tarkastelen saaristokulttuuria mikrotason eli yksittäisten ihmisten kokemuksien kautta. Tutkielman tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ihmisen ja meren suhteesta tarkastelemalla rannikkoyhteisön arkea. Sijoitankin tutkielmani kulttuurisen merentutkimuksen ja tulevaisuusperinnön tutkimuksen kentälle. Tutkimuksen keskiössä ovat inhimillisten toimijoiden lisäksi myös ympäristö ja lukuiset ei-inhimilliset toimijat. Tutkimuksessa vastaan tutkimuskysymykseeni, millaista on korppoolaisten kulttuuri- ja luonnonperintö sekä millaisessa muutoksessa se on. Tutkielman aineisto koostuu viidestä kirjoituskeruuvastauksesta ja kolmesta haastattelusta. Kaksi haastatteluista on toteutettu kävelyhaastatteluina ja kolmas informantin pihapiirissä. Aineisto on analysoitu NVivo-ohjelmaa hyödyntäen teemoittelun menetelmän avulla. Aineistoja käytetään analyysissä rinnakkain, joka mahdollistaa eri merkitysvivahteiden välittymisen. Tutkimustuloksissa asukkaiden kulttuuriperintökokemus näyttäytyy kokonaisvaltaisena kulttuuri- ja luonnonperinnön kokemuksena, mitä nimitän ekokulttuuriperinnöksi. Käsite on muodostunut kuvaamaan tutkittavien arjen kokemuksia. Tutkielman perusteella saariston paikallisia kulttuuri- ja luonnonperinnön ilmiöitä tarkastellessa luontoa ja kulttuuria ei tulisi erotella toisistaan vaan nähdä ne saaristokulttuuria yhdessä muovaavina ulottuvuuksina.
Keywords: ekokulttuuriperintö, saaristokulttuuri, kulttuurinen merentutkimus, Korppoo, saaristo, merisuhde, meri