Rajavartijaperinteenkeruuprojektin aineiston elinkaari suunnitelmasta arkistoaineistoksi ja arkistosta eettisesti kestävän tutkimuksen kohteeksi : Raja-projektin arkisto 2011-2015. - Sjöstedt, Maria (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielmassani tutkin tutkimusaineiston elinkaarta ja varsinkin arkistointiprosessia, sekä elinkaaren eri vaiheisiin liittyviä eettisiä kysymyksiä. Pohdin etenkin arkistoinnin ja tutkimuskäytön etiikkaa, koska juuri näissä elinkaaren vaiheissa joudutaan tekemään eettisiä valintoja. Osoitan tutkielmassani Rajavartiolaitoksen ja Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineen yhteisen rajavartijaperinne-hankkeen elinkaaren etenemisen ja eri vaiheet muistitietohistoriallisen tutkimusaineiston näkökulmasta. Tutkin aineiston elinkaarta arkistoaineistoa, omia muistiinpanojani, sähköpostihaastatteluja sekä tutkimuskirjallisuutta hyödyntäen. Tutkimusaineistolla on elinkaari, joka alkaa tutkimussuunnitelmasta ja päättyy jatkokäyttöön – väliin jäävät vaiheet sisältävät aineiston keräämisen, arkistoinnin ja ensikäytön. Raja-projektin elinkaari ei etene täysin elinkaarimallin mukaisesti, vaan vaiheet limittyvät toisiinsa, mutta Raja-projektilla onkin kaksi toisistaan poikkeavaa ensikäyttötarkoitusta – opetuskäyttö ja juhlakirja. Arkistoinnin etiikka liittyy tutkimusetiikkaan. Raja-projektin aineistoa ei ole käsitelty tutkittavien suojelemiseksi, vaan vastuu haastatteluaineiston eettisestä käytöstä jää tutkijalle. Tämä on yleinen käytäntö, jolla varmistetaan tiedon säilyminen muuttumattomana arkistossa. Jotkut tutkimusarkistot kuitenkin ottavat vastaan vain anonymisoitua aineistoa, mutta silloin aineisto ei enää ole tutkittavana alkuperäisessä muodossaan.