Vuoden 2019 AVH-hälytykset Tyksissä - Mäkelä, Ella (My University, 2022)
Aivoverenkiertohäiriöllä (AVH) tarkoitetaan aivoverisuonten tai aivoverenkierron sairauksia. Se tarkoittaa kahta erilaista tilaa, joko paikallista aivokudoksen iskemiaa eli hapenpuutetta kudoksessa tai aivovaltimon verenvuotoa. Sairaalassa käynnistetään AVH-hälytys, jolloin potilas saadaan mahdollisimman nopeasti tutkittua ja hoidettua. Tutkimuksessa käytiin läpi vuonna 2019 Tyksissä AVH-hälytyksenä kuvatut potilaat. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka hyvin aivoverenkiertohäiriöön sairastuneet potilaat tunnistetaan ja mitä muita diagnooseja eli stroke mimic- potilasryhmiä sairaalassa kuvataan AVH-hälytyksenä. Aineistona on kaikki AVH-hälytyksenä Tyksissä kuvatut potilaat vuodelta 2019. Kuvattuja potilaita oli 727. Tarvittavat tiedot kerättiin potilastietojärjestelmästä. Aineisto käytiin läpi ajalla 8/2020-3/2021. Potilaat jaettiin kuuteen eri ryhmään: Kaikki yhdessä, aivoinfarktin sairastaneet, TIA:n sairastaneet, ICH:n sairastaneet, SAV:n sairastaneet sekä stroke mimicin sairastaneet. Tyksissä AVH-hälytyksenä kuvatuista potilaista 69 %:lla todettiin aivoverenkierron häiriö. Näistä potilaista 41.1 %:lla (n=299) todettiin aivoinfarkti. 27.9 %:lla (n=203) todettiin joku muu aivoverenkierron häiriö eli TIA, ICH tai SAV. Näistä TIA oli 16.5 %:lla (n=120), ICH 8.9 %:lla (n=65) ja SAV 2.5 %:lla (n=18). Potilaista 30.9 %:lla (n=225) oli jokin muu sairaus, kuin aivoverenkierron häiriö. Aivoinfarktiin annettiin liuotushoito 29.8 %:lle (n=89) potilaista. Mekaaninen endovaskulaarihoito eli trombektomia tehtiin 10.7 %:lle (n=32). Molemmat näistä hoidoista tehtiin 9.0 %:lle (n=27). Konservatiivinen hoitolinja oli 50.5 %:lla (n=151). Stroke mimic- potilaat olivat keskimäärin nuorempia kuin aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneet (64 v vs. 73 v). Yleisimmät diagnoosit olivat epilepsia 20.8 %:lla (n=47), migreeni 10.2 %:lla (n=23) ja eiaivoverenkiertohäiriöperäinen huimaus 6.6 %:lla (n=15).
Keywords: aivoverenkiertohäiriö, aivoinfarkti, stroke mimic