Pulsareiden röntgenpolarimetria - Kiviranta, Salla (My University, 2026)
Röntgenpulsarit ovat kiehtovia taivaankappaleita, jotka auttavat meitä ymmärtämään kompakteja kappaleita ja aineiden käyttäytymistä äärimmäisissä olosuhteissa. Tutkielma alkaa yleispätevällä läpikäynnillä neutronitähdistä, niiden syntymisestä ja ominaisuuksista. Röntgenpulsareita ymmärtääksemme, pitää tietää ensin kaksoistähtijärjestelmistä ja miten ne toimii. Tutkielmassa esitellään vain tapaus, jossa toinen järjestelmän tähdistä on neutronitähti (suuri massainen kaksoistähtisysteemi). Tämä systeemi on olennainen röntgenpolarisaation ymmärtämiseen ja mittaamiseen.
Keywords: Neutronitähti; Kaksoistähtijärjetelmä; Pulsari; Röntgenpolarisaatio; Akreetio