Ruokakorikyselyn aineistoraportti : kyselyaineiston keruuprosessin, edustavuuden ja muuttujien esittely - Grahn, Anna; Kuusela, Anna; Sarpila, Outi; Mäkinen, Lauri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2023)
Tässä aineistonkeruuraportissa esitellään keväällä 2021 kerätyn Ruokakorikyselyyn perustuvaa määrällistä aineistoa. Kysely on toteutettu osana Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen INVEST-tutkimuslippulaivan sekä Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen yhteistä viitebudjettihanketta. Kyselyn rahoittivat Turun yliopiston INVEST-tutkimuslippulaivan sosiologian yksikkö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen INVEST-tutkimuslippulaivan sosiaalipolitiikan yksikkö yhdessä. Kyselyn tavoitteena oli selvittää suomalaisten näkemyksiä niin sanotun ihmisarvoisen elämän mahdollistavan ruokakorin sisällöstä sekä ruoan valmistuksesta ja hankinnasta. Kyselyn perusjoukon muodostavat 18–74-vuotiaat, Manner-Suomessa asuvat suomalaiset, joiden äidinkieli on väestörekisterissä suomi. Kyselyn toteutusta varten Digi- ja väestötietovirasto poimi 10 000:n perusjoukkoon lukeutuvan henkilön otoksen, jota lähestyttiin kyselyä koskevalla postikirjeellä keväällä 2021. Vastaajat vastasivat kyselyyn internetissä, ja lopullinen vastausprosentti oli 25. Kyselyn kysymyksenasettelussa keskityttiin ruoan sosiaalisiin normeihin eli siihen, mitä vastaajat ajattelevat siitä, minkälaiseen ruokaan jokaisella suomalaisella pitäisi olla mahdollisuus. Tämän lisäksi kyselyaineisto sisältää jonkin verran tietoa vastaajien omista ruoankulutustottumuksista. Vastaajien taustoja koskien aineisto pitää sisällään seuraavat tiedot: syntymävuosi, sukupuoli, asuinpaikka, koulutus, pääasiallinen toiminta, ammatti, kotitaloustyyppi, asumismuoto, tulot sekä subjektiivinen toimeentulo. Tämä aineistonkeruuraportti on tarkoitettu ensisijaisesti niille tutkijoille, jotka haluavat analysoida kyselyaineistoa osana omia tutkimushankkeitaan. Raportissa kuvataan kyselyn keruuprosessi, esitellään aineiston edustavuus sekä annetaan suosituksia aineiston jatkokäyttäjille.