Löylyä lisää! : Suomen käsityönopettajien työuupumuksen tila - Vilponen, Juuso; Vehosmaa, Aatu (My University, 2018)
Opettajien ja muiden ammattikuntien kokemaa työuupumuksen tunnetta on tutkittu paljon, mutta käsityönopettajiin kohdistuvaa tutkimusta aiheesta on kovin vähän. Omassa tutkielmassamme tavoitteena on selvittää suomalaisten käsityönopettajien työuupumuksen tunteen kokemisen tilaa tällä hetkellä sekä etsiä yhteyksiä työuupumuksen tunteen kokemiseen. Tutkimus on kvantitatiivinen ja kyselylomake lähetettiin Webropol-muodossa TAO ry:n ja TOL ry:n jäsenille. Tutkimusjoukoksi saatiin 153 opettajaa Suomesta. Kyselylomakkeen osana käytettiin työuupumusta mittaava Maslach Burnout Inventory -mittaria, jota on käytetty aiemmissa tutkimuksissa mittaamaan mm. työolosuhteita, työtyytyväisyyttä ja työssäjaksamista. Tutkielmassa etsittiin yhteyksiä työuupumuksen kokemukseen vastaajien demografisten taustatekijöiden sekä käsityönoppiaineen muutosten avulla. Tutkielman teoreettinen viitekehysmalli pohjautuu aiemmista tutkimuksista nousseisiin käsitteisiin ja niiden väliseen yhteyteen työuupumuksen tunteen kanssa. Tuloksista voidaan todeta, että joka viides käsityönopettaja on uupunut työssään. Käsityönopettajan työuupumuksen tunteen kokemisen ja sukupuolen välillä ei ollut merkitsevää eroa. Käsityönopettajan työkokemuksella on merkitystä työuupumuksen tunteen kokemisen kanssa. Käsityönoppiaineen muutokset eivät vaikuta yhtä vahvasti vastavalmistuneisiin tai työuransa alkuvaiheessa oleviin käsityönopettajiin kuin työkokemusta enemmän omaaviin. Tutkielman tuloksia voidaan soveltaa jatkotutkimuksessa esimerkiksi käsityönopettajan työuupumuksen syiden tutkimisessa tai työuupumusta ennaltaehkäisevien toimien suunnittelussa.
Keywords: kvantitatiivinen tutkimus, työuupumus, käsityö, käsityönopettaja, työhyvinvointi, työkyky, stressi, burnout, käsityön oppiaineen muutos