Hoitoelvytyksen laadunarviointimittarin käyttöohjeen validointi sovelletulla delfoi-menetelmällä - Blomros, Vilma (My University, 2025)
Hoitoelvytys on terveydenhuoltoalan ammattilaisten toteuttama hoitokokonaisuus, joka koostuu teknisistä ja ei-teknisistä taidoista. Hoitoelvytyksen laatua on mahdollista arvioida siihen kehitetyn mittarin (Instrument for the evaluation of advanced life support) avulla. Mittari on laaja ja moniulotteinen ja sen käyttö vaatii perustietämyksen hoitoelvytyksen kulusta. Mittari koostuu seitsemästä osa-alueesta, joissa on yhteensä 71 väittämää. Näistä 28 liittyy hoitoelvytyksen teknisiin taitoihin ja 43 ei-teknisiin taitoihin. Jokainen näistä pisteytetään olemassa olevan käyttöohjeen mukaan. Mittarin käyttöön kehitetty ohje on koettu haastavaksi ja monitulkintaiseksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli parantaa hoitoelvytyksen laadunarviointimittarin käyttökelposuutta ja täsmällisyyttä. Tavoitteena oli parantaa hoitoelvytyksen laadunarvioinnin menetelmää. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena asiantuntijaryhmän avulla käyttämällä sovellettua delfoi-menetelmää. Asiantuntijaryhmä (n=16) koostui hoitoelvytyksen asiantuntijoista. Asiantuntijaryhmään kuului sairaanhoitajia, ensihoitajia, lääkäreitä sekä terveysalan opettajia. Aineistonkeruu tehtiin delfoi-menetelmän mukaisesti kahden kierroksen avulla, jotka toteutettiin Webropol-kyselyinä maaliskuun ja toukokuun 2025 välisenä aikana. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla ja konsensusrajaksi määritettiin 80 %. Molempiin delfoi-kierroksiin osallistui 14 asiantuntijaa, joka on 87,5 % kaikista tutkimukseen lupautuneista asiantuntijoista. Hoitoelvytyksen tekniset taidot koettiin haastavammaksi ja monitulkintaisemmaksi kokonaisuudeksi kuin ei-teknisten taidot. Ensimmäisellä kierroksella konsensus jäi saavuttamatta 20 teknisiin taitoihin ja 11 ei-teknisiin taitoihin liittyvissä väittämissä. Näitä muokattiin ja selkeytettiin asiantuntijaryhmän kommenttien sekä elvytyksen Käypä hoito -suosituksen (2021) ja Euroopan Elvytysneuvoston (European Resuscitation Council, ERC, 2021) ohjeistuksen perusteella. Toisella delfoi-kierroksella konsensus jäi saavuttamatta 12 teknisiin taitoihin ja viidessä ei-teknisiin taitoihin liittyvissä väittämissä. Asiantuntijaryhmän konsensuksen saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä yksi tai kaksi delfoi-kierrosta lisää. Konsensuksen saavuttamisen jälkeen hoitoelvytyksen laadunarviointi on luotettavampaa validoidulla käyttöohjeella, koska tällöin sen avulla on mahdollista kehittää terveydenhuollon ammattilaisten osaamista sekä parantaa potilasturvallisuutta. Jatkossa olisi tärkeää tutkia, miten hyvin validoitu hoitoelvytyksen laadunarviointimittarin käyttöohje toimii käytännössä hoitoelvytyksen arvioinnissa. Tulevaisuudessa olisi myös tärkeää validoida koko hoitoelvytyksen laadunarviointimittari.
Keywords: hoitoelvytys, hoitoelvytyksen laadunarviointi, mittari, sovellettu delfoi-menetelmä