Osaamisen johtaminen ja kehittäminen asiantuntijaorganisaation kilpailukykytekijänä - Taponen, Maarit (My University, 2024)
Osaamisen johtaminen ja kehittäminen mahdollistavat organisaation kestävän kilpailukyvyn. Organisaatioiden menestys nykypäivän nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä nojaa merkittävältä osin sen henkilöstön osaamiseen ja kyvykkyyksiin. Osaamisen johtaminen on keskeinen tekijä organisaatioiden menestymisessä ja työntekijöiden ammatillisen kasvun tukemisessa. Osaamisen kehittäminen käsittää monipuolisen joukon toimenpiteitä, jotka pyrkivät parantamaan ja tukemaan yksilön ammatillista pätevyyttä, sekä sitä kautta koko organisaation suorituskykyä. Kokonaisvaltainen osaamisen kehittäminen edistää organisaation kilpailukykyä, työntekijöiden sitoutumista ja kehittymishalukkuutta ammatillisesti. Jatkuvalla oppimisella varmistetaan, että organisaatio säilyttää kykynsä sopeutua uusiin haasteisiin. Osaamisen johtamisessa on otettava huomioon organisaation pitkän aikavälin tavoitteet. Asiantuntijaorganisaatioissa tämä tarkoittaa osaamisen kehittämisen lisäksi osaamisen jakamista ja uuden, tuoreen osaamisen onnistunutta rekrytointia. Osaamisen uskotaan olevan tulevaisuuden merkittävin tekijä, joka mahdollistaa organisaatioiden kilpailukyvyn, jonka vuoksi sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on myös keskeinen. Tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä osaamisen johtamisen merkityksestä osana yksilön ammatillista kehittymistä. Tutkimuksessa keskitytään tunnistamaan osaamisen johtamisen eri osa-alueita, jotka muodostavat viitekehyksen osaamisen johtamisesta asiantuntijaorganisaatiossa. Lisäksi tutkimus keskittyy avaamaan eri esihenkilöiden kokemuksia siitä, mikä osaamisen johtamisessa asiantuntijaorganisaatioissa on merkittävintä ja miten sitä voidaan onnistuneesti johtaa. Tutkimuksen päätutkimuskysymyksenä on: Miten osaamisen kehittämistä ja johtamista tulisi toteuttaa asiantuntijaorganisaation kilpailukyvyn varmistamiseksi? Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena konsulttiyrityksiin, joissa osaamisen johtaminen on keskeinen tekijä koko organisaation olemassaolon kannalta. Tavoitteena oli selvittää, mitä osaamisen johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa vaatii ja miten sitä voidaan tuloksellisesti kehittää. Haastattelut toteutettiin strukturoidulla menetelmällä, joka varmisti kaikilta asiantuntijoilta samojen kysymysten kysymisen. Haastattelukysymykset olivat avoimia, joka mahdollisti joustavan keskustelun ja antoi asiantuntijoille mahdollisuuden avata tutkittavaa asiaa laajemmin eri näkökulmista. Tutkimuksessa havaittiin, että osaamisen johtaminen ja kehittäminen ovat tiiviisti yhteydessä organisaatiokulttuurin kanssa, joka tarkoittaa, että kulttuurin täytyy tukea oppimista ja jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Lisäksi tutkimus osoitti, miten itseohjautuvuus ja modernimpi johtamistapa ovat avainasemassa, kun osaamista kehitetään asiantuntijaorganisaatiossa. Osaamisen johtaminen on asiantuntijaorganisaatioissa jatkuva prosessi, joka edellyttää sitoutumista ja investointeja. Organisaation tulee olla valmis mukautumaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin ja osaamisen kehittämisen odotuksiin. Tämä tutkimus tarkastelee osaamisen johtamisen merkitystä ja käytäntöjä keskittyen erityisesti siihen, miten organisaatiot voivat tunnistaa, kehittää ja hyödyntää osaamistaan tehokkaasti.
Keywords: osaamisen johtaminen, osaamisen kehittäminen, asiantuntijaorganisaatio, laadullinen tutkimus