Veneen ekologiset moottorivaihtoehdot : Liukuvat veneet - Suominen, Olli (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan nykyaikaisten veneiden ekologisia moottorivaihtoehtoja. Erityisesti keskitytään tarkastelemaan liukuvien veneiden polttomoottorin vaihtamista ekologisempaan moottoriversioon. Tutkielma esittelee pääasiallisia runkomalleja, moottori vaihtoehtoja ja rakennusmateriaaleja. Erityisesti keskitytään veneiden sähköistämiseen osana pyrkimystä vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja hiilidioksidipäästöjä veneilyssä. Veneen sähköistämistä vertaillaan autojen sähköistymiseen sekä autojen yleistyvän täyssähköisyyden mukana tulleisiin mahdollisuuksiin veneiden osalta. Tutkielmassa tutustutaan litium-ioni akkujen erilaisiin akku kemioihin ja niiden ominaisuuksiin. Täyssähköisyyden lisäksi tutkielmassa esitellään hybridimoottori vaihtoehto. Tutkielman tavoitteena on tarjota kattava yleiskatsaus nykytilaan ja tulevaisuuden suuntiin veneilyn kestävyyden ja tehokkuuden näkökulmasta.
Keywords: vene, rakennus, runko, moottori, materiaali, sähköistys, liukuva runko, V-pohja, katamaraani, kantosiipi, sisäperämoottori, ulkoperämoottori, lasikuitu, lujitemuovi, alumiini, hiilikuitu, litiumioniakku, hybridivoimalinja