Eurooppalaisten korkeakouluopiskelijoiden työelämäodotukset - Pekuri, Ilona (My University, 2025)
Tiivistelmä Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää eurooppalaisten korkeakouluopiskelijoiden odotuksia työelämästä ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Työelämäodotukset liittyvät oleellisesti nuorten korkeakouluopiskelijoiden siirtymään opinnoista työmarkkinoille. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jossa aineisto kerättiin haastattelemalla yhdeksää korkeakouluopiskelijaa Suomesta, Espanjasta ja Saksasta. Haastattelujen avulla selvitettiin mistä työelämäodotukset muodostuvat ja mitkä tekijät vaikuttavat niihin. Kohderyhmäksi valittujen korkeakouluopiskelijoiden ja haastatteluista saatujen vastausten perusteella tarkoituksena oli ymmärtää kohdejoukon kokemuksia sen sijaan, että pyrittäisiin yleistämään tutkimustuloksia laajempaan kontekstiin. Tutkielman tulokset kertovat, että työelämäodotuksiin vaikuttavat ja ne muotoutuvat koulutuksen ja aiemman työkokemuksen perusteella. Korkeamman koulutuksen uskotaan parantavan työllistymismahdollisuuksia ja mahdollistavan paremmin vaativampiin tehtäviin hakeutumisen. Tutkimus eurooppalaisten korkeakouluopiskelijoiden työelämäodotuksista tarjoaa taustatietoa siitä, miten työelämän ja koulutuksen vuorovaikutusta voidaan parantaa ja miten nuoria voidaan tukea siirtymisessä työmarkkinoille. Lisäksi tulokset auttavat hahmottamaan mistä asioista odotukset muodostuvat ja miten opiskelutausta sekä työkokemus vaikuttavat odotuksiin.