ELINKAARIANALYYSI JA TEKNIS-TALOUDELLINEN ARVIO OSANA BIOTEKNOLOGIOIDEN KEHITYSTÄ - Pynnönen, Ida (My University, 2025)
Tämä tutkielma keskittyy elinkaarianalyysin ja teknis-taloudellisen arvion käyttöön bioteknologisten tuotteiden kestävyyden arvioinnissa. Tavoitteena on kuvata analyysien toimintaperiaatteet sekä esitellä niiden vahvuuksia ja keskeisiä ongelmakohtia kirjallisuuteen perustuen. Tutkielman rajauksen ulkopuolelle jää sosiaalisen kestävyyden näkökulmaa. Elinkaarianalyysiä ja teknis-taloudellista arviota voidaan käyttää bioteknologioiden kehityksessä ekologisen ja taloudellisen kestävyyden arviointiin. Elinkaarianalyysi on tehokas työkalu tuotteen ympäristövaikutusten arviointiin sen koko elinkaaren aikana, sekä se auttaa tunnistamaan bioprosessin kriittiset vaiheet ympäristövaikutusten osalta. Teknis-taloudellinen arvio mittaa tuotantokustannuksia ja teknologian tehokkuutta, ja sen avulla voidaan paljastaa tuotannon teknisiä ja taloudellisia heikkouksia. Tämän ansiosta tuotantoa voidaan suunnitella taloudellisesti kestävämmäksi ja kustannustehokkaammaksi. Nämä menetelmät yhdistämällä voidaan tasapainottaa ympäristön ja talouden kestävyys ja optimoida bioteknologisten tuotteiden tuotanto. Ekologisen ja taloudellisen kestävyyden optimointi parantaa bioteknologisten tuotteiden kilpailukykyä. Keskeisiä haasteita ovat tutkimusten laaja datan tarve, ja datan keräämisen haastavuus ja laajojen tutkimusten korkea hinta. Tämän takia tutkimuksissa ei voida aina ottaa kaikkea huomioon, jotta tutkimukset saadaan yksinkertaisemmaksi. Tutkimukset sisältävät paljon oletuksia, mikä aiheuttaa epävarmuuksia. Teknis-taloudelliseen arvioon eikä yhdistettyyn elinkaarianalyysiin ja teknis-taloudelliseen arvioon ei ole standardoituja menetelmiä. Nämä haasteet vaikeuttavat tulosten vertailua. Vaikka ympäristöllinen ja taloudellinen kestävyys on mahdollista huomioida yhdessä, sosiaalisen kestävyyden näkökulma jää huomioimatta. Tulevaisuudessa tutkimusten kehitystä voisi suunnata myös tähän kolmannen kestävyyden osa-alueen integroimiseen.
Keywords: Elinkaariarviointi, kestävä kehitys, ekologinen kestävyys, taloudellinen kestävyys, bioteknologia