GYROSCOPE-hankkeen politiikka- ja toimenpidesuositukset : Meriliikenteen vihreä siirtymä – ennakoivaa yhteistyötä ja sääntelyä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi - Ahlqvist, Toni; Hukkinen, Janne; Janasik, Nina; Kauppi, Patrik; Knudsen, Mikkel; Kuikka, Sakari; Lauttamäki, Ville; Lehikoinen, Annukka; Luoma, Emilia; Nikkanen, Maija; Valdez Banda, Osiris (Finland, 2026)
Meriliikenteen osuus globaaleista ilmastopäästöistä kasvaa huolestuttavaa vauhtia. Jotta kansainväliset nollapäästötavoitteet voidaan saavuttaa, on ensiarvoisen tärkeää siirtyä nopeasti vihreisiin käyttövoimiin ja mahdollistaa uusimman teknologian täysimääräinen hyödyntäminen. Tämä tapahtuu toteuttamalla rohkeita, mutta harkittuja toimia liittyen sääntelyyn, markkinoihin, sekä teknologioiden kehittämiseen ja käyttöönottoon. Nämä suositukset on suunnattu laajalle ja kansainvälisestikin vaikutusvaltaiselle toimijajoukolle, poliittisista päättäjistä viranomaisiin, merenkulun kaupallisiin toimijoihin ja TKI-sektoriin. Ne pohjaavat GYROSCOPE-hankkeessa tarkasteltuihin tutkimuskysymyksiin ja saatuihin tuloksiin.