”Tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia” – Sukupuoli perussuomalaisten puolueohjelmissa - Kuusela, Anna (Valtiotieteellinen Yhdistys, 2026)
Artikkelissa tarkastellaan laadullisen sisällönanalyysin ja määrällisen sisällönerittelyn avulla sukupuolen saamia merkityksiä perussuomalaisten puolueohjelmissa (n = 52). Merkityksiä analysoidaan kolmessa ajanjaksossa (1995–2010, 2011–2016, 2017–2023), kolmessa politiikkalohkossa (sosiaalinen ulottuvuus, talous ja työ, turvallisuus) ja kolmeen teoreettiseen työkaluun tukeutuen (antigenderismi, femonationalismi, sukupuolipopulismi). Viittaukset sukupuoleen lisääntyvät ajallisesti ja eniten sukupuoleen liittyvää sisältöä on sosiaalisen ulottuvuuden politiikkalohkossa, jossa sukupuoli merkityksellistyy sukupuolipopulistisesti heteroydinperheeseen ja kahden sukupuolen järjestykseen. Linjassa antigenderistisen liikkeen nousun kanssa puolueen suhtautuminen sukupuolten väliseen tasa-arvoon on jyrkentynyt ajan saatossa. Vastaavasti talouden ja työn politiikkalohkossa vastustetaan vahvasti varojen kuluttamista feminismiin. Tämän lisäksi sukupuoli merkityksellistyy talouden ja työn politiikkalohkossa synnyttämiseen, sillä näin syntyy uutta työvoimaa. Turvallisuuden politiikkalohkossa sukupuoli merkityksellistyy femonationalistisesti suhteessa maahanmuuttoon ja ulkoa tuleviin uhkiin. Vajaassa viidenneksessä puolueohjelmissa ei käsitellä sukupuolta lainkaan, mikä kuvastaa perussuomalaisten kaksijakoista suhtautumista sukupuoleen ja tasa-arvoon.