Kokemusasiantuntijuus lastesuojelun asiakasvanhempien voimaantumista ja osallisuutta tukemassa : Koulutettujen kokemuskumppaneiden näkemyksiä asiasta - Rosenberg, Reetta (My University, 2021)
Pro gradu-tutkielmani käsittelee kokemusasiantuntijuuden ja vertaistuen mahdollisuuksia tukea lastensuojelun asiakasvanhempien voimaantumista asiakkuuden aikana. Tutkielman tarkoituksena on myös nostaa esiin vanhempien voimaantumista tukevia ja estäviä tekijöitä lastensuojelussa. Tutkielma liittyy Asiakkaasta kumppaniksi-hankkeeseen, jonka tarkoituksena on kouluttaa lastensuojelussa parhaillaan asiakkaana olevien vanhempien tueksi kokemuskumppaneita palvelujärjestelmän jo läpikäyneistä vanhemmista. Vanhempien voimavaroja esiin nostava ja osallistava malli on saanut alkunsa New Yorkissa, jossa sen käytöllä on koettu valtaisia vaikutuksia, esimerkiksi huostaanottojen määrän vähenemiseen ja lastensuojeluun liitty-vien pelkojen ja kielteisten asenteiden lievittymiseen liittyen. Hankkeen tarkoituksena on luoda tätä mallia mukaillen Suomen lastensuojeluun vastaavanlainen vanhempia osallista-va ja valtaistava toimintakulttuuri. Tämä tutkielma pyrkii selvittämään hankkeen koulutta-mien kokemuskumppanien kokemuksia voimaantumisesta lastensuojelun asiakasvanhem-pana sekä heidän ajatuksistaan kokemuskumppanuuden mahdollisista hyödyistä vanhem-man voimaantumisen näkökulmasta. Tutkielma on toteutettu haastattelemalla viisi ensimmäiseen kokemuskumppanikoulutuk-sesta valmistunutta kokemuskumppania. Kaiken kaikkiaan valmistuneita kokemuskump-paneita oli 14, joista 11 aloitti toimimaan kokemuskumppaneina. Haastattelut toteutettiin zoom-yhteydellä, nauhoitettiin ja litteroitiin. Aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin kei-noin ja teemoittelemalla. Vanhempien voimaantumista lastensuojelussa voidaan tutkimustulosten mukaan tukea erityisesti osallisuuden mahdollisuuksia luomalla ja vanhempia osallistavalla toimintakult-tuurilla, johon kuuluu kunnioittava kohtaaminen ja asiakkaan kuuntelu. Kokemuskumppa-nitoiminnan kautta voidaan tarjota asiakasvanhemmalle täysin uudenlaista osallisuuden vahvistamiseen pyrkivää palvelua, joka johtaa myös todennäköisemmin asiakkaan voi-maantumiseen vuorovaikutussuhteen paranemisen ja yhteisten näkemysten syntymisen edesauttamisen kautta. Kokemuskumppanitoiminnan keskeisenä tavoitteena on koulutettu-jen kokemuskumppaneiden näkemyksen mukaan, pyrkiä luomaan sellainen kohtaava vuo-rovaikutussuhde asiakasvanhemman ja työntekijän välille, jossa molemminpuolisia en-nakkoluuloja ja haitallisia asenteita olisi läsnä mahdollisimman vähän. Tämä edesauttaa ja mahdollistaa yhteisen ymmärryksen rakentamisen tilanteesta luottamuksellisen, avoimen ja rehellisen ilmapiirin turvin. Tavoitteessa onnistuessaan kokemuskumppani-palvelulla voi olla merkityksellinen rooli lastensuojelun tavoitteiden saavuttamisen ja sen perustehtävän tukemisessa.
Keywords: Kokemusasiantuntija, kokemuskumppani, asiakasvanhempi, vertaistuki, lasten-suojelu, voimaantuminen, osallisuus