Onko nainen todella vapaa toimija? : Postfeminismin ilmentymiä Ylen sarjassa Kullanuput - Pelli, Senni (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee postfeminististä kulttuuria ja sen ilmentymiä Ylen Kullannuput-komediasarjan diskursseissa. Tutkielmassa pyritään vastaamaan kysymykseen, miten Kullannuput ilmentää diskursseillaan postfeminististä kulttuuria. Tämän lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, miten postfeminististä diskurssia voidaan havainnoida audiovisuaalisten tekijöiden kautta, sekä miten Kullannuput-sarja asettuu myös osittain haastamaan postfeminististä kulttuuria. Tutkielmassa postfeminismin käsite pohjautuu kulttuuriteoreetikkojen Rosalind Gillin ja Angela McRobbien määritelmiin. Tiivistettynä postfeminismillä tarkoitetaan 1990-luvun ja 2000-luvun taitteessa syntynyttä kulttuurista ilmiötä, joka sisältää ristiriitaisesti sekä feministisiä että antifeministisiä piirteitä. Postfeminismi ilmentää uutta vapautunutta naisellisuuden ja feminiinisyyden ilmaisua, joka kuitenkin pohjautuu intensiiviseen yksilöön kohdistuvaan jatkuvaan tarkkailuun ja itsensä muokkaamiseen. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassa hyödynnetään kriittistä diskurssianalyysiä sekä feminististä diskurssianalyysiä. Temaattisena näkökulmana diskurssianalyysille toimii Rosalind Gillin postfeministinen herkkyys (postfeminist sensibility), jonka avulla pyritään löytämään sarjassa esiintyvistä puhetavoista postfeministisiä diskursseja. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena voidaan esittää, että Kullannupuissa postfeministinen kulttuuri on ulottunut nuorten naisten arkielämän moniin osa-alueisiin, jolloin naiset eivät tosiasiallisesti toimi omien vapaiden valintojensa pohjalta, vaan postfeminismin säätelemänä.
Keywords: postfeminismi, postfeministinen kulttuuri, diskurssianalyysi, feministinen tutkimus