Kuitualustäyte juurihoidetun hampaan restauroinnissa - Koivusaari, Susanna; Liukko, Mirka (My University, 2026)
Opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa opetusmateriaalia kiinteän protetiikan kurssin opiskelijoille sekä opetusklinikkaan avuksi kandeille. Työ koostuu kahdesta osasta: opetusvideosta sekä kirjallisesta osuudesta, jota voidaan käyttää myös oppaana. Aiheena on juurihoidetun hampaan restaurointi, jossa käytetään alustäytteenä katkokuitukomposiittia yhdistelmämuovipaikan lujittamiseksi. Opetusvideon materiaalit kuvattiin simulaatiolaboratoriossa mallileuoilla ja tekstitettiin editointivaiheessa. Videolla esitetään juurihoidetun hampaan restaurointi katkokuitukomposiitti-alustäytteellä, joka päällystetään tavallisella yhdistelmämuovilla. Videolla esitellään kaikki työvaiheet ja käytetyt materiaalit vaiheittain. Kirjallisessa osuudessa tarkastellaan kattavasti katkokuitukomposiittia, sen ominaisuuksia, käyttöaiheita ja etuja. Opinnäytetyön kirjallisessa osuudessa käytettiin lähteinä Turun yliopiston kiinteän protetiikan, ympäristöestetiikan ja biomateriaalitieteiden kurssien luentodioja, harjoitusmonisteita, oppikirjoja, Käypä hoito -suosituksia, sekä kirjallisuushaulla muun muassa PubMed-tietokannasta löydettyjä tieteellisiä katsauksia.
Keywords: katkokuitukomposiitti, kuitualustäyte, juurihoidetun hampaan restaurointi, yhdistelmämuovi