Diskurssianalyysi turvapaikanhakijoita koskevista uutisista Helsingin Sanomissa vuonna 2015 - Kyrölä, Marika (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Pakolaisten ennen näkemättömän suuri määrä koetteli koko Eurooppaa vuonna 2015. Tilannetta kutsuttiin yleisesti pakolaiskriisiksi. Terroristijärjestöjen ja sotien takia paenneet turvapaikanhakijat saapuivat Eurooppaan, jossa niin valtavan suuren ihmismäärän saapumiseen ei ollut osattu varautua. Turvapaikanhakijat puolestaan olivat uupuneita pitkästä ja usein vaarallisesta matkustelusta ja halusivat päästä turvaan odottamaan turvapaikkapäätöstä. Kukaan ei voinut välttyä pakolaiskriisiltä, ja tilanne kosketti tavallisista kansalaisista lähtien kaikkia. Sanomalehdet uutisoivat kriisistä jatkuvasti. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan sitä, miten turvapaikanhakijoista uutisoitiin ja millaisia puhetapoja turvapaikanhakijoista käytettiin Helsingin Sanomissa vuonna 2015. Tutkimus on laadullinen ja tutkimusaineistona käytettiin Helsingin Sanomista syksyllä 2015 kerättyjä toimittajien kirjoittamia uutisia. Tutkimusmenetelmänä käytettiin diskurssianalyysia. Aineistona on 20 turvapaikanhakijoihin liittyvää uutista. Aineisto on kerätty aikavälillä 1.4.2015–31.12.2015. Tutkimuksen tuloksena uutisista löytyi kuusi diskurssia: auttamisdiskurssi, optimismin diskurssi, ennakkoluuloisuuden diskurssi, pelon ja tuvattomuuden diskurssit, epävarmuuden diskurssi sekä turvapaikanhakijan diskurssi. Olennainen johtopäätös tutkimuksessani on diskurssianalyysiin liittyvien valtasuhteiden rakentuminen ja niiden löytyminen aineistosta. Valtaosassa diskursseja turvapaikanhakijat saavat objektin aseman. Turvapaikanhakijat näyttäytyvät tässä tutkimuksessa pääosin toiminnan kohteena, eivät aktiivisina toimijoina. Sen lisäksi, että heidät määritellään toiminnan kohteiksi, heidän asemansa suhteessa valtaväestöön näyttäytyy heikompana.