Kodväxling med fokus på engelska i podcasten Vad fan hände? - Vasama, Emmi-Sofia (My University, 2026)
Syftet med den här avhandlingen är att undersöka förekomsten av kodväxling med fokus på engelska ord och uttryck i podcasten Vad fan hände? av Alice Stenlöf och Klara Elvgren. I min studie studerar jag olika typer av kodväxlingssekvenser, deras förekomst, upprepning samt syntaktiska funktioner av kodväxling. Jag ställer fem forskningsfrågor som jag besvarar i analyskapitlet. Mitt material består av två podcastavsnitt med olika teman. Materialet hämtades från Spotify-plattformen, där podcasten kan lyssnas på. Jag analyserar och jämför kodväxlingar mellan de två avsnitten. Min studie är huvudsakligen kvantitativ för att jag analyserar mängden av kodväxlingssekvenser och deras användning i samtalen. Eftersom jag i analyskapitlet tolkar numeriska tabeller och figurer av kodväxling har min studie också kvalitativa drag. Resultaten visar att kodväxling snarare är mer ett regelbundet än ett sporadiskt fenomen. Engelskan används ofta för att uttrycka känslor, öka en känsla av tillhörighet eller att beskriva saker. Den yngre talaren i podcasten (Alice) använder mer kodväxling i sitt tal än den äldre talaren (Klara). Kodväxling och lånord förekommer vanligt återkommande inom ett spontant och vardagligt tal i en populärkulturell kontext.
Keywords: podcast; språklig interaktion; kodväxling; lånord; engelska; svenska